Adrián López (animalista): “No considere que la població de porcs senglars siga preocupant. La vertadera plaga és l'ésser humà”
Els porcs senglars i els vietnamites causen pèrdues econòmiques als llauradors i com ha denunciat el programa Zoom, puntualment poden ser un risc per a les persones
Ramats de porcs vietnamites a les portes d'un col·legi. I no és tracta d'un centre escolar perdut a les muntanyes. Per increïble que resulte, aquesta és la imatge que cada dia pateixen els xiquets i les xiquetes que acudeixen al col·legi Illes Columbretes, ubicat a Castelló de la Plana. Una situació que juntament amb la d’altres plagues, ha analitzat el programa Zoom.
Tatiana Valls, la directora del CEIP Illes Columbretes, ha explicat a l'equip de Zoom que tot va començar amb una família que tenia en propietat alguns exemplars de porcs vietnamita, fins que els va abandonar. Ara s’han convertit en un vertader problema a causa de l'altíssima capacitat reproductora de les femelles. “Cada tres i quatre mesos les femelles poden parir entre huit i dotze cries… Hi ha setmanes que apareixen entre trenta i quaranta cries… i fins i tot envaeixen les instal·lacions del centre a qualsevol hora del dia”, ha explicat Tatiana Valls.
Les mares i pares que porten els xiquets al col·legi han contat a l’equip de Zoom que tenen por. Els animals pasturen a pocs metres de l’entrada principal del col·legi, per on entren els xiquets i les xiquetes, com han pogut comprovar les càmeres del programa. “I de moment no hi ha hagut cap atac a ningú, però quan veuen que algú porta menjar esbufeguen, s’apropen…”, ha relatat la directora del centre.
Els animals, a més a més de la por que fan, són transmissors de malalties, de caparres i polls... “i per tant és un problema de salut pública”. El CEIP Illes Columbretes ha denunciat la situació a l’Ajuntament de Castelló. Ignasi Garcia, el regidor de Sanitat, ha explicat al programa que han fet diverses campanyes per a capturar-los. “Hem capturat 67 porcs vietnamites. Ens hem gastat uns 25.000 euros… però pensem que el Seprona hauria d'investigar i actuar”.
El porc vietnamita és una de les superpoblacions detectades a la Comunitat Valenciana. És considerada una espècie exòtica invasora pel Ministeri de Transició Ecològica. Però no és l’única que preocupa. Com ha reconegut l’entomòleg Ricardo Giménez, “els porcs senglars estan convertint-se en una plaga important”.
"Al Prat de Cabanes ixen uns 44 porcs senglars per km²"
Anualment s’abaten més de 30.000 porcs senglars a la Comunitat Valenciana. Com ha reconegut Carmen Gómez, cap de Caça i Pesca de la Conselleria d’Agricultura: “Només al Prat de Cabanes ixen uns 44 porcs senglars per quilòmetre quadrat, que això és quasi més habitants que la població. Com ha dit, faria falta duplicar el nombre de caçadors a la Comunitat Valenciana per a poder frenar-ne l'expansió”. Ha dit que es fan moltes batudes.
La presidenta Federació de Caça, Lorena Martínez, també ha reconegut que “hi ha una població totalment descontrolada de porc senglar”. Molts exemplars causen accidents de trànsit. Unes xifres que porten a parlar de superpoblació i dels problemes que genera als llauradors, com ara 35 milions de pèrdues. “Són un perill. Són animals salvatges”. En la seua opinió la caça és l'única solució.
L’equip de Zoom ha parlat amb un dels afectats. Ell és Enrique Sanchis, llaurador d’Alzira, i fa molt de temps que pateix les accions dels porcs senglars. … “Jo he arribat a veure dos ramats i he pogut comptar 14 exemplars… i com busquen el menjar? Fent maldat, destrossen màrgens, fan clots als camps, arranquen tarongers menuts per a buscar la soca… Maldat… Estic fregit”. A ell personalment no l’han atacat, però sí als seus gossos.
Zoom també ha volgut escoltar el que diuen els activistes vegans. L’animalista Adrián López, ha dit que no considera que la població de porcs senglars siga preocupant. “La vertadera plaga és realment l'ésser humà perquè som l'única espècie animal que s'ha estés pels cinc continents i és capaç de sotmetre tots els altres”.
López també ha dit que alguns d'aquests animals són un perill per a l'ésser humà, “perquè l'ésser humà no està acostumat a tractar amb animals salvatges… L'ésser humà és més perillós per als animals que ells per a nosaltres”.
A la platja de l’Albir a Alacant en juny del 2022 un senglar va eixir de l’aigua. I l’escena era tan surrealista que els socorristes van pensar que es tractava d’una broma. La platja va ser evacuada. L’animalista Adrián López justifica l’actual situació dient que “l'espècie no va triar viure ací. I ara sols intenta sobreviure”.