Aquests són els rodatges més emblemàtics que ha acollit la Comunitat Valenciana des dels anys 50

Grans produccions com 'Star Wars', 'Tomorrowland' amb George Clonney o 'Joc de Trons' a Peníscola, han seguit l’estela iniciada pel director de cine Berlanga i el director de fotografia John Cabrera

La Comunitat Valenciana, terra de rodatges des de fa dècades / Zoom

Les bones condicions de la Comunitat Valenciana per al rodatge cinematogràfic són ben evidents des dels anys 50 del segle XX. Des de les produccions internacionals rodades a Peníscola com ara El Cid, produïda per Samuel Bronston, dirigida per Anthony Mann i protagonitzada per grans de la pantalla d'aquella època com Charlton Heston i Sofia Loren, fins a les produccions més recents, com Joc de Trons, a Peníscola; i els rodatges a la Ciutat de les Arts i les Ciències: Star Wars i Tomorrowland, amb George Clooney. El plató valencià ha superat nombroses proves i amb èxit.

La terra tira. Tant és així que professionals del cinema valencians o amb arrels valencianes, s'han recordat de casa de manera recurrent. És el cas del cineasta valencià Luis García Berlanga i també del director de fotografia John Cabrera, un anglés de pares valencians que encara que nascut a Liverpool no va oblidar mai les seues arrels amb la ciutat de Dénia, on encara resideix hui dia la seua vídua. Una ciutat que li va atorgar la primera Medalla de la Ciutat de Dénia, en agraïment per haver-la convertida en un gran plató, on el director Samuel Bronston va rodar la seua primera superproducció a Espanya, la pel·lícula John Paul Jones (1958). Cabrera, que va ser director de fotografia i assessor de localitzacions de pel·lícules tan mítiques com Tuareg (1984) o El triunfo de un hombre llamado caballo (1983), influiria en Bronston per a rodar El Cid a Peníscola l'any 1960.

fotograma de la película El Cid, rodada en part a Peníscola
fotograma de la película El Cid, rodada en part a Peníscola / À Punt Mèdia

Produccions de nord a sud

De nord a sud de la Comunitat Valenciana són moltes les produccions que han triat la llum valenciana i també la tecnologia dels estudis cinematogràfics de la Ciutat de la Llum, a Alacant. El programa Zoom dedicat al sector de la cultura valenciana ha recordat alguns d’aquests rodatges. A Paterna, Almodóvar va rodar Dolor y gloria. El parc natural de l’Albufera de València va acollir El embarcadero. A Benidorm Isabel Coixet va rodar Nieva en Benidorm

A Sant Mateu es va ambientar el film El Olivo, la pel·lícula dirigida per Icíar Bollaín. Els paisatges del Maestrat va arribar als Oscars l'any 2017, amb aquest treball preseleccionat per l'Acadèmia de Cinema per a representar Espanya. També a Dénia es va rodar El sustituto (2021), resultat d'una investigació de quinze anys en què el seu director, Òscar Aibar (Barcelona, 1967), descobreix centenars de detalls sobre els nazis refugiats en la Costa Blanca.

Un tsunami amb Alacant de fons

Sorprén saber com els estudis de la Ciutat de la Llum, a Alacant, van albergar la realització de pel·lícules com Lo imposible, del director José Antonio Bayona. Aquests estudis van permetre l'any 2012 recrear el devastador tsunami que va destruir diversos països de l'Oceà Índic. A Alacant, en una piscina gegant plena d'ones i amb la ciutat al fons, una família representada per Naomi Watts, Ewan McGregor i els seus tres fills lluitaven per sobreviure.

Naomi Watts durant el rodatge a Alacant de 'Lo imposible'
Naomi Watts durant el rodatge a Alacant de 'Lo imposible' / @epcvalenciana

La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha reconegut durant l'entrevista amb l'equip de Zoom: “Nosaltres no som de grans obres faraòniques, però la inversió (Ciutat de la Llum) està feta, i deixar-la perdre no té cap sentit”. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar el 2022 la reobertura dels estudis, amb l'objectiu que es convertisquen en un referent per al cinema europeu.

El cine de Berlanga rodat a la Comunitat Valenciana

Un dels directors que més rodatges ha concentrat en terres valencianes ha sigut Berlanga. El cineasta va rodar fins a sis vegades a la seua terra natal. L’any 1954 rodava a Orpesa i Benicàssim, Novio a la vista. A Xixona gravava la pel·lícula Moros i Cristianos. Peníscola també va resultar atractiva per a Berlanga, al poble costaner va ambientar el film Calabuch, mentre que en la ciutat de València, en l’antiga presó Model, va rodar Todos a la Carcel. L'última pel·lícula de Berlanga de nou va tindre com a escenari Peníscola. Allí va rodar París Tombuctú, estrenada en 1999.

L’actor Jordi Ballester, actualment actor a L'Alqueria Blanca i vocal de l’associació d’actors i actrius valencians, en l'entrevista amb l'equip de Zoom ha dit que a la Comunitat Valenciana “tens llum, platja i muntanya, condicions per a ser un plató meravellós”. I Benidorm és un dels platós recurrents. L'actor i director Secun de la Rosa va triar la ciutat per a la seua primera pel·lícula El cover.

Altres rodatges

Altres pel·lícules que han triat com a plató el territori de la Comunitat Valenciana són el film La gran aventura de Mortadelo y Filemón (2003), del director Javier Fesser, rodada al barri del Carme de València. Celos (1999), dirigida per Vicente Aranda, va triar la Valldigna en 1998 per a emmarcar aquesta història real. Fins a Tavernes de la Valldigna i altres localitzacions de la Safor va portar Aranda l'actriu Ariadna Gil.

Entre els treballs més recents trobem El agua, d'Elena López Riera, que ha estat rodada íntegrament a Oriola, al Baix Segura, i es va exhibir en la Quinzena de Realitzadors del Festival de Canes en 2022.

Ací pots veure el programa sencer de Zoom:

També et pot interessar

stats