Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

"Comences pensant que el cànnabis és un joc, però és un infern"

El programa d'investigació Zoom repassa les propietats terapèutiques del cànnabis i la necessitat de regulació d'aquesta substància, però també recorda els perills de consumir-la

Consumidor de cànnabis / 'Zoom'
02 de novembre 2021 - 11:23

Un dels riscos més grans que representa el cànnabis és l’addicció. És més, si gran part de la societat accepta el cànnabis, significa que disposa de molts consumidors potencials. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, un 8% de la població espanyola entre els 15 i els 64 anys ha consumit cànnabis l’últim mes. Però cal anar amb molt de compte, perquè no es tracta d’una substància innòcua.

En Zoom hem entrevistat dos usuaris del Fòrum Terapèutic, enganxats al cànnabis des de molt joves i ara en procés de rehabilitació. Un d'ells alerta que aquesta addicció és la pitjor: "Aquesta i l'alcohol són les pitjors, perquè socialment són les millor vistes. La droga blana quina és? El cànnabis, mentira! És la pitjor!".

N'hi ha estudis que demostren l'addictivitat del cànnabis i que té una toxicitat a molts nivells. El psiquiatra José Martínez ens ha contat en Zoom que "estem parlant d'una substància que et fa sentir plaer i que per això té eixe potencial addictiu". El cànnabis actua sobre els receptors cannabinoides i alguns d'aquests, situats en unes parts molt concretes del cervell, estan relacionats amb el plaer. "El cànnabis dona sensació de benestar igual que fa el tabac o la cocaïna", remata José.

Tots tenim la mateixa tendència a l'addicció o alguns en tenen més?

Hem entrevistat Laura Villena, psicòloga del Fòrum Terapèutic de València, per a trobar-ne les respostes. Segons ens ha contat en Zoom, hi ha tres factors que cal tindre en compte:

L'edat d'inici també interfereix molt en el fet de com afecta el consum de cànnabis, ja que "com més jove, molt més complicat, perquè no està desenvolupat el cervell". Laura confirma que el cervell "no acaba de desenvolupar-se fins als 25 anys" i un consum de cànnabis en l'adolescència "afecta en el seu creixement".

"Era una cosa natural, social"

Els dos testimonis que en Zoom confessen la seua addicció i reconeixen estar en tractament, coincideixen. Els dos van començar a consumir molt joves, al voltant dels 12 anys tastaren el cànnabis per primera vegada i als 15 ja eren consumidors habituals. "He arribat a consumir 23 canuts al dia", reconeix un dels afectats. Es transforma en addicció quan de fer-ho en societat per a "no ser el rar", passes a consumir a soles i deriva en una necessitat: "Arriba un moment que si no tenia per a fumar em posava nerviós".

Quan depens d'una cosa per a viure tens un problema. Volia deixar de consumir, però no podia.

Ambdós, en mans del Fòrum Terapèutic de València, han passat ja per totes les fases de desintoxicació: des del diagnòstic que determina si es tracta d'un cas d'abús de la substància, fins a la fase de deshabituació, on els protagonistes hagueren de canviar de vida radicalment. L'última fase del procés és el pla de prevenció de recaiguda, on la persona és autònoma i comença a eixir al món per tal de manejar tot tipus de situacions.

Si vols conèixer tot aquest procés i endinsar-te en el debat al voltant de la legalització del cànnabis, mira el programa complet de Zoom ací.

També et pot interessar