Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS

Francesca: el primer bebé nascut en onze anys que tots volen cuidar a Carrícola

Juntament amb l’oferta de faena, els naixements formen part de la solució al risc de despoblament dels pobles d’interior, qüestió que ha abordat l'equip de Zoom

Francesca amb els pares, a Carrícola (Vall d'Albaida) / À Punt Mèdia

A Carrícola, un poble menut de la Vall d’Albaida, quan el bebé Francesca es desperta, tot es paralitza a sa casa. Raquel i Carlos ho deixen tot per a atendre-la. I com han pogut gravar les càmeres de Zoom, si hi ha un cas excepcional en què una televisió està entrevistant els pares de Francesca, també. Sense dubtar ni un segon, els micros van fora i tot passa a un segon pla.  

I si és necessari, com ha sigut el cas, és el veïnat de Carrícola el que es posa firmes i obri els braços per a atendre el nadó. Tot perquè a Francesca no li falte de res, mentre els seus progenitors atenen aquesta situació excepcional, com és ocupar-se de la televisió. L’equip de Zoom els ha entrevistat per a parlar del que suposa viure en pobles menuts d’interior i del risc de despoblament.

Segons els especialistes consultats pel programa, els naixements juntament amb la presència d’oportunitats de faena són una part important de la solució. 

Francesca i el seu papa / À Punt Mèdia

 Açò és el que ha passat quan Francesca s’ha despertat, mentre la parella era entrevistada: “Hem anat a buscar un voluntari per a cuidar-la. He tocat a diferents cases i al final la nostra veïna Pepa estava disponible”, ha contat Raquel, la mare de Francesca, a l'equip de Zoom. “Estava més contenta Pepa que Francesca, de poder cuidar-la”. Els nous naixements, com ha comprovat l’equip de Zoom, a més a més es tradueixen en alegria. 

A ningú escapa que poder deixar un fill o filla amb algú del veïnat és un avantatge més propi de pobles menuts. I com ha apuntat el pare de Francesca, “pràcticament, qualsevol persona s’oferiria a què li deixarem la xiqueta”.  

Imatge d'un poble d'interior de la Comunitat Valenciana / À Punt Mèdia

És possible canviar el model econòmic dels pobles?

Un total de 180 municipis es troben en risc de despoblament, com ha dit Jorge Hermosilla, de la càtedra Avant de la Universitat de València, a Zoom.  El 40% dels pobles valencians té menys de 1.000 habitants i està envellint-se, segons Regina Campos, coordinadora de Despoblament de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. 

Carlos, el pare de Francesca, pensa que per a poder continuar vivint en un poble "cal reconvertir certs aspectes", perquè com ha dit “ara la gent no vol viure de l’agricultura, i Carrícola, històricament ha sigut eminentment llauradora”. 

Raquel, la mare de Francesca, que treballa a València i viu a Carrícola, mostra fortalesa per a tirar avant i amb la constatació de l’estima i el suport que tenen tots per la seua família —on tots volen exercir de iaio i iaia de Francesca— la mare està convençuda que amb iniciatives com la de la seua família, de créixer, els pobles tiren avant.  

Ací pots veure el programa sencer

També et pot interessar