El líder de la secta de la Xaparra obligava els seus adeptes a portar flocs de cabells seus a la butxaca en senyal de possessió

Un antic integrant de la secta desmantellada a Vistabella del Maestrat i investigada per presumptes abusos sexuals ha dit en Zoom que "créiem que érem un grup d'amics"

Un exadepte de la secta de la Xaparra del tio Toni / À Punt Mèdia

El programa Zoom d'À Punt Mèdia ha localitzat a les comarques del nord una parella d'antics adeptes de la secta la Xaparra del Tio Toni, recentment desmantellada. Aquestes dues persones, que han accedit a parlar amb Zoom, han contat la seua versió dels fets, d'una secta on el seu líder, anomenat Tio Toni, prometia curació espiritual en una finca de Vistabella del Maestrat.

"Creiem que érem un grup d'amics i pensàvem que érem amics. Amb projectes en comú per a fer com muntar un restaurant... però de tot açò no en sabíem res", ha assegurat la parella, que ha demanat mantenir l'anonimat. El "tot açò" al que es refereix la persona entrevistada fa referència al fet que es tractava d'una secta destructiva, segons han confirmat les veus especialistes. Una secta que actualment està sent investigada per presumptes agressions i abusos sexuals contra adults i xiquets.

"La Xaparra del Tio Toni era una secta de les destructives, des del punt de vista que alienava els seus seguidors, els separava de la seua realitat social. Captava el seu patrimoni i part del seu salari, tot a canvi d'unes idees que en teoria era l'esperit que governava el grup", ha afirmat a Zoom Teresa Domínguez, cap de Successos de Levante-EMV.

Imatge del mas de la Xaparra, on actuava la secta
Imatge del mas de la Xaparra, on actuava la secta / À Punt Mèdia

Aprofiten els moments de més vulnerabilitat de les persones

Les sectes són un problema que sembla quedar llunyà, però que com ha explicat Laura Merino, psicòloga i experta en sectes: "encara que tots pensem que mai serem captats per una secta, qualsevol persona, inclosa jo, podria ser captada".

El que sí que reconeix l'especialista és que s'han de donar unes certes circumstàncies en la persona objecte de la secta, com ara una vulnerabilitat fonamentada en etapes de crisi econòmica, adolescència, malaltia greu... Quan alguna d'aquestes situacions mostra la vulnerabilitat de l'ésser humà, "de sobte es creua en el camí un grup que m'ofereix molt de suport emocional i em convenç", ha dit en Zoom la psicòloga per a relatar quines persones poden ser objectiu d'una secta.

Les declaracions del que va ser adepte de la secta la Xaparra contrasten amb el que observaven les persones del poble, des de fora. El primer ha manifestat que "allí érem set o huit matrimonis... pensàvem que érem amics. Amb projectes en comú per a fer com muntar un restaurant... però de tot açò no en sabíem res". Al poble, de tant en tant, veien com a la Xaparra hi havia aparcats de 30 a 40 cotxes. Com ha relatat un veí d'edat del poble a l'equip de Zoom

A diferència del que es pot pensar, l'experta en sectes Laura Merino ha dit que "les més perilloses són les sectes xicotetes, en les quals hi ha un guru que busca tindre poder sobre el grup, i una vintena d'adeptes, no molts més".

Actes sexuals grupals

El 17 de març de 2022 van acabar les aberracions que cometia el Tio Toni i els seus seguidors a la finca de la Xaparra, a Vistabella del Maestrat. Entre els objectes confiscats per la policia hi havia més d'un centenar de rellotges de luxe, diners en metàl·lic, però també allí la Policia va trobar cabells humans que pertanyien al líder de la secta, Antonio G. L., conegut com el tio Toni, que els menors del grup havien de portar a la butxaca com a senyal de possessió, segons ha explicat l'equip de Zoom.

Teresa Domínguez, cap de Successos de Levante EMV, ha dit: "allí dins les menors participaven en actes sexuals grupals, davant de tots, i eren sotmesos a pràctiques sexuals amb consoladors i també amb accés carnal".

Amb el seu treball l'equip de Zoom ha mostrat com en totes les sectes es repeteix el mateix patró, els abusos, en diferents modalitats. Podeu mirar el programa complet a la carta ací.

Cabells humans del Tio Toni, que els menuts captats a la secta eren obligats a portar a les seues butxaques
Cabells humans del Tio Toni, que els menuts captats a la secta eren obligats a portar a les seues butxaques / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats