Podem millorar l’ús responsable del nostre consum de l'aigua a la dutxa, a la cuina i en vacances?
Sembla que ho hem sentit mil vegades, i que totes les persones sabem el que cal fer, però com diuen els especialistes consultats per 'Zoom', "tota gota compta" i de segur en algun moment malbaratem aigua
Ara que s’acosten les vacances, l'economista Vanesa Campos ha recordat el que diuen les xifres, que les persones quan estiuegen dupliquen el seu consum d'aigua respecte de quan estan a casa. Tota gota compta i encara que molts ja coneixen que cal fer per a estalviar aigua, per a fer-ne un ús responsable, l’equip del programa d'investigació Zoom també ha volgut parar atenció a recordar el que tot el món se suposa que sap, però que moltes persones o no practiquen, o obliden amb facilitat.
Sabem com consumim per persona i dia 120 litres d’aigua?
Si parem atenció al consum diari d'aigua que fem les persones, la xifra de mitjana parla de 120 litres per persona i dia, com ha recordat Xavier Marco, el cap de la planta dessalinitzadora de Xàbia. El programa ha explicat algunes de les situacions on l'aigua és la protagonista al llarg del dia:
- 18 litres, per a llavar-nos les mans
- 100 litres, en una dutxa de cinc minuts
- 400 litres, per a llavar el cotxe
A més, una aixeta que goteja pot arribar a perdre 1.000 litres d’aigua/mes. I el fet de viure en una casa unifamiliar amb jardí suposa un consum de més de 200 litres per persona i dia. Quan es parla de consum d'aigua, es parla també d'estalvi, i de consells n'hi ha molts, que de tant en tant uns i altres ens recorden: un d’ells és el d’ensabonar-se amb la dutxa tancada. O als hotels, optar per l'opció de reutilitzar les tovalloles... El sector hoteler, en alguns casos, també han substituït les banyeres per dutxes.
Sequera per la falta de pluja
La situació de sequera que pateix la Comunitat Valenciana està causada, fonamentalment, per la falta de pluja. I encara que ningú té la solució, Luis Blanch, president de la Comunitat de Regants de la Séquia de l’Or, ha recordat a l’equip de Zoom la següent idea: “Cal pensar que l’aigua és un bé escàs. Cal guardar-lo quan el tenim, per a quan no el tinguem...”. Igual de clar ho té el periodista mediambiental, José Luis Gallego, quan diu que “tota gota compta. És molt important fer un ús responsable de l’aixeta, de la cadena del vàter i de la dutxa, entre altres”.
De moment, a la Comunitat Valenciana no hi ha a la vista restriccions al consum humà, segons el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura, Mario Urrea. Les persones no poden fer ploure, no està a les seues mans, però sí que es pot atendre els hàbits personals i intentar millorar la responsabilitat mediambiental pel que fa a l'estalvi d'aigua.