El miracle de l'empresa valenciana Jeanologia: passar d'utilitzar 80 litres d'aigua a menys de 4 per a produir un pantaló vaquer
L'equip de Zoom ha entrevistat Fernando Cardona, del departament creatiu de l'empresa, en el programa dedicat a la indústria tèxtil
El pantaló vaquer és aquella peça que no falta a quasi cap armari. És moda perquè és atemporal, no té edat i soluciona com vestir en la majoria de les situacions. Per consegüent, és una peça molt demanada pel públic. El que moltes persones no saben és quan costa en la indústria que no segueix paràmetres de sostenibilitat preparar un pantaló vaquer amb la tendència del teixit desgastat, que ja en són la majoria. De la producció, del consum i el sobreconsum parla el programa de Zoom dedicat a la indústria tèxtil.
Fernando Cardona, del departament creatiu de Jeanologia —empresa valenciana que ostenta el guardó WGSN Global Fashion Awards (2017) a la millor empresa de disseny sostenible a tot el món— ha explicat a l’equip de Zoom que “per a la fabricació d'uns pantalons fan falta entre 70 i 80 litres d'aigua", quan aquest procés utilitza la tecnologia desenvolupada per Jeanologia, “aquest consum no arriba a quatre litres d’aigua”.
Els guanys empresarials de Jeanologia confirmen que està en el camí correcte. La tecnologia desenvolupada per l'empresa hui dia és la que fan servir les primeres firmes globals de producció de pantalons vaquers com, per exemple, Inditex, Levi’s, Pepe Jeans, H&M i l’asiàtica Uniqlo, entre altres.
Per a reduir l’empremta ecològica al món del tèxtil i protegir la salut dels treballadors s’ha d’optar per la tecnologia. És l'única manera de tindre una indústria de moda sostenible
També cal saber que alguns dissenys de pantalons resulten més nocius, i no sols per al medi natural. “En la indústria tèxtil tradicional, el teixit desgastat dels vaquers es realitza mitjançant un raspatge manual fins a la tradicional rentada a la pedra. I aquests processos, en molts casos, són perjudicials per als treballadors”. Cardona ha apuntat al risc de contraure silicosis, “una malaltia que no té cura i que, fins i tot, pot causar la mort”.
Una idea que també ha comentat a l’equip de Zoom l’especialista en moda i sostenibilitat, Coco Rodrigo, quan ha dit que, en aquelles indústries que no fan ús de processos sostenibles, “els treballadors i treballadores poden acabar respirant microfibres, fins i tot estar en contacte amb tints tòxics”.
Per a optimitzar el procés de fabricació dels pantalons vaquers, Jeanologia ha optat per utilitzar la tecnologia làser. "Així substituïm el procés manual de teixit desgastat d’un vaquer, com també reduïm l’ús de l’aigua i de productes químics”, ha explicat Fernando Cardona. L'empresa està convençuda que es pot arribar a un equilibri entre la producció tèxtil i el medi ambient. “Per a reduir l’empremta ecològica, el món del tèxtil s’ha d’optar per la tecnologia. És l'única manera de tindre una indústria de moda sostenible”.
Mira el programa de Zoom dedicat a la indústria tèxtil