Què és la naprotecnologia, la tècnica reproductiva que Tamara Falcó ha posat de moda
El programa Zoom dedicat al negoci de la fertilitat ha recollit opinions d'especialistes sobre aquest nou mètode per a quedar-se embarassada
La naprotecnologia és una nova tècnica per a quedar-se embarassada "de manera natural" que ha guanyat popularitat a Espanya des que Tamara Falcó ha fet públic recentment que vol apostar per aquest mètode de fertilitat. L’equip del programa Zoom ha entrevistat una especialista, la doctora Elena Espinosa, qui ha explicat al programa que “com a tècnica natural de fertilitat, evita conflictes ètics”. En paraules de Tamara Falcó, la naprotecnologia és com un vestit a la mida de cada dona, "perquè cada una som diferents”. Segons la doctora Espinosa, el mètode consisteix a buscar la causa de la infertilitat i, a la causa, “donar-li una solució”.
Es tracta, no obstant això, d'una tècnica que per a alguns professionals de la salut encara guarda molts interrogants i genera dubtes respecte de la seua eficàcia. Així, el doctor Lorenzo Abad, coordinador de la Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Clínic de València, ha dit que “els especialistes necessitem que qualsevol troballa estiga refrendada per estudis científics amb rigor, i respecte d’açò poc n'hi ha”.
Com d'efectiva és naprotecnologia?
La doctora Elena Espinosa ha aclarit que, com que es tracta d’una tècnica prou recent “encara no tenim tanta experiència en naprotecnologia per a poder fer estudis a llarg termini”. El doctor Ernesto Bosch, director de l'IVI València, consultat per l’efectivitat de la tècnica ha dit que: “a partir dels quaranta anys, les possibilitats d’embaràs estan disminuïdes per causes purament biològiques, i desafortunadament la naprotecnologia no hi pot arribar”.
La doctora Elena Espinosa ha recordat que “mentre hi haja ovulació i menstruació, hi ha possibilitats d’embaràs natural”. L’equip de Zoom ha entrevistat la influencer Marichu, que ha sigut mare de dos xiquets amb la tècnica de naprotecnologia. Ella ha dit: “Ni reemplaça la relació sexual en la parella, ni manipula embrions”. La jove va saber de la tècnica fa anys, quan va recórrer a la fecundació in vitro perquè trobava problemes per a quedar-se embarassada. Quan va saber que amb eixa tècnica els òvuls o el semen no portarien la càrrega genètica d’algun dels dos progenitors, va decidir optar per la naprotecnologia. "El primer embaràs va arribar als cinc mesos", ha explicat Marichu, "i el segon va ocórrer al cap de dos mesos d'haver jo donat a llum".
El programa Zoom ha volgut conéixer l'opinió de la doctora Juana Crespo, referent en el món de la infertilitat. L'experimentada ginecòloga, amb més de trenta anys de carrera, no ha pogut amagar un somriure quan ha de parlar de la naprotecnologia: “Després de llargs tractaments de naprotecnologia, el gran problema és confiar que d’una manera ‘fàcil’, sense intervindre la medicina, es resoldrà el problema. Perquè quan no es resol i perds el temps als quaranta anys, el pitjor que pot passar és perdre els pocs òvuls bons que pugues tindre”.
Pots veure el programa sencer de Zoom dedicat a la infertilitat ací: