Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Zoom

“Perdre un forn o una pastisseria artesanal valenciana és perdre un patrimoni intangible”

El mestre forner Juan Rausell ha intervingut en el Zoom dedicat a professions de difícil cobertura, destacant que el seu és un ofici del qual es pot viure bé

El programa ‘Zoom’ ha abordat la problemàtica dels forns i pastisseries tradicionals / À Punt
13 de febrer 2024 - 08:00

El mestre forner Juan Rausell ha parlat ben clar en el programa Zoom. “Estem demanant auxili perquè molts forns tanquen per falta de mà d’obra”. El tancament d'un forn comença a ser una realitat de què sentim parlar amb més freqüència de la que agradaria al sector i a la clientela. Això sí, en alguns casos també hi ha final feliç.

L’actual president del Gremi de Forners i Pastissers de la Comunitat Valenciana ha participat en el programa "Professions que ningú vol", com a bon coneixedor del sector. El gremi que presideix representa unes 400 persones. Rausell, que regenta al Cabanyal el forn La Tahona del Abuelo, ha dit a l’equip del programa que “són pocs els casos en què el fill es fa càrrec del forn del pare”. Per això és freqüent conéixer casos de forners com els d'Otos, on actualment busquen urgentment un relleu perquè el poble no es quede sense forn.

Es pot viure de ser forner i pastisser

Rausell també ha reconegut que “és un sector del qual es pot viure ”. El forner ha destacat que els horaris també han canviat: “Ja no és allò dels anys setanta i huitanta, en què entraves a treballar a les 12 de la nit i acabaves no se sap quan… Ara es treballa per torns. Uns entren a les 3 de la matinada, altres a les 6 del matí…”.

Juanjo Rausell també ha posat de relleu una qüestió, la part sentimental que hi ha darrere de molts dels negocis. “Em faig càrrec de mantindre la cultura dels meus besavis, i la dels seus besavis. La pèrdua d’un forn o pastisseria valencians és perdre un patrimoni intangible que la gent ni s’imagina”, ha conclòs.

Ací pots veure el programa sencer

També et pot interessar