L'escriptor Rafa Lahuerta: "No aspire a viure de la literatura"
L'autor de Noruega se sincera en el programa de Zoom dedicat a la cultura valenciana
Una cosa és ser director de cinema, dibuixant de còmic, músic compositor o escriptor de novel·les, i una altra de ben diferent és poder viure dignament d'aquestes feines. Rafa Lahuerta, l'autor de l'aclamada Noruega, ho té ben clar, i així ha decidit transitar l'espinós camí de la literatura. Ell va treballar inicialment al forn dels seus pares, i actualment, des de fa vint anys, treballa en una papereria de València. Això li permet escriure des de la no dependència de l'èxit literari, i establir una relació més sana amb la seua afició. La papereria li dona menjar i l'escriptura li alimenta l'ànima.
L'escriptura és una gran passió no remunerada que em fa gaudir molt, sense generar-me l'obsessió de vendre llibres per arribar a fi de mes
El cas de Ferran Torrent
El cas de Ferran Torrent és radicalment diferent, ja que, per la seua dilatada carrera, ell sí que gaudeix del privilegi de tenir un contracte amb les editorials que li permet viure de l'ofici d'explicar històries: "Jo tinc la vocació, però si no venguera llibres ho deixaria, perquè és un esforç molt gran". Aquest contracte, com afirma Torrent, "sol ser d'un 10% dels guanys de la venda al públic per a l'autor." Com bé matisa el dibuixant de còmics Paco Roca: "Com més vens, més cobres. Però d'un llibre de vint euros t'emportes sols dos euros."
Si fem càlculs, quants llibres hauria de vendre un autor a l'any per a obtenir un sou complet que li permetera viure dignament? Us donem una pista. En el cas de Noruega s'han venut 23.000 llibres, el que, en paraules de Toni Sabater, editor de l'editorial Drassana, "és una barbaritat". Tot i això, no són números que puguen solucionar la vida de ningú: "És un complement als ingressos que puga tenir. Ni tan sols en el cas de Noruega podria un autor viure."