Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Quin rastre deixes a internet en només les 24 hores?

El periodista Rodrigo Terrasa ha contat al programa Zoom com va aconseguir amb Google Takeout saber la informació de tota la seua vida present a internet 

Quin rastre deixem a internet en 24 hores / À Punt Mèdia

Des del moment que un despertador digital ens informa que és l’hora d’alçar-se fins que eixim de casa cada matí i entrem al treball, així com quan fem la compra, conduïm, passegem pel carrer on les càmeres de trànsit ens vigilen... amb cadascuna d’aquestes accions quotidianes deixem un rastre a internet. Rastre, petjada, de la qual no tenim ni idea que es produeix. Alguns es preocupen d'evitar-la i ens donen pistes, mentre que uns altres han investigat com seguir aquest rastre que van deixant, com el periodista Rodrigo Terrasa. Tot ho podem veure al programa Zoom, d'À Punt.

De com evitar deixar tant de rastre a internet l’equip del programa ha parlat amb el professor Ricard Martínez, membre de la Càtedra Microsoft i Transformació Digital de la Universitat de València. Martínez ha explicat com en sols 24 hores d’un dia qualsevol, des del moment que sona el despertador “potser està connectat a alguna aplicació, per tant permet a una altra persona saber a quina hora m’alce”. 

Potser també —comenta al programa Martínez— abans de desdejunar, “mire el correu personal o les xarxes socials. Ahí ja tenim altre impacte". Mentre desdejunem, moltes persones, des d’un dispositiu mòbil (telèfon, tauleta...) lligen les notícies del dia. Tot queda com una petjada a la xarxa.

Persona mira la tarjeta del banc i escriu les dades a internet / À Punt Mèdia

Una de les accions que molta gent fa és parlar amb Alexa, una assistenta vocal. “A Alexa li preguntem per l’oratge que farà demà, o també que ens fique una cançó. Temps després de posar-se de moda Alexa vam saber que hi ha centenars de persones escoltant el que es diu al voltant d’Alexa. I ens havien dit que era per a millorar la nostra experiència d’usuari”, ha recordat el professor Ricard Martínez.

Quan pugem al cotxe, quan conduïm, “ens fiem de les recomanacions d’un navegador, amb la qual cosa hi ha algú que cada dia sap on anem. En arribar al treball hi ha un lector de la matrícula”. Aquestes són, segons Ricard Martínez, alguns dels rastres que deixem a internet sols en una de les 24 hores que té el dia. 

Utilitzar un ordinador portàtil del treball, amb la seua càmera integrada, “també sabrà en tot moment on estem i què fem”. Arribat aquest punt, Ricard Martínez es pregunta quantes persones prenen mesures de seguretat per a evitar que un tercer obtinga tota aquesta informació de manera maliciosa i malintencionada.

A l'altra banda de la xarxa molts ulls vigilen el que fem / À Punt Mèdia

Una altra de les especialistes consultades per Zoom,  l’experta en ciberseguretat Selva Orejón, ha afirmat al programa que tapar la càmera de l’ordinador amb un pòstit —com fan algunes persones— “no serveix de res. Jo recomanaria tenir sempre filtres de privacitat als telèfons i a les tauletes”. Unes opcions a les quals s’accedeixen des de l'opció ‘Ajustos’. Selva Orejón també ha dit a Zoom que  “a internet estem zero segurs. Amb la paraula zero ressaltada”. 

Precaucions quan gastem la wifi gratuïta

Què passa si entrem a un centre comercial i utilitzem la wifi gratuïta? “Això vol dir que em faran una wifi tracking (seguiment) i sabran la nostra conducta allí dins”, diu Ricard Martínez. Els especialistes, des de fa temps, recomanen no utilitzar les wifis gratuïtes per a gestions personals com ara consultes al banc, per exemple, o pagar rebuts.

Al final de la jornada vaig caminant cap a casa. Pel recorregut hi ha videocàmeres de trànsit, però també m'han expiat per aquestes càmeres als centres comercials, a les tendes… Una altra situació: fer ús de les targetes de punts als supermercats, “això també dona informació al propietari de les nostres preferències”. 

I en arribar a casa ens espera la smart TV, aparell que no tenen res a veure amb els inofensius de fa una dècada. “Aquest acte que fins ara semblava passiu, com era veure la tele, ara és indexat per les smart TV i per les companyies que ens proveeixen dels serveis de televisió a demanda”. Selva Orejón remata aquesta idea: “La privacitat s’ha acabat… i des de fa molt de temps”. 

Veure tota la teua vida a Google Takeout 

El periodista Rodrigo Terrasa ha explicat a l’equip del programa Zoom com va obtindre tota la seua informació a internet. Amb l'eina Google Takeout.

“En utilitzar-la t'adones que arxiven tots els correus electrònics que has enviat en la vida. Tots. Totes les fotografies que has compartit en una xarxa social. Totes les converses que creies privades, però que en realitat sempre hi ha algú escoltant-les. Tots els emails que vas esborrar i creies que ningú veuria”.

El periodista s'ha referit a tota la informació seua que ha trobat arxivada a Google Takeout. “... tot l’spam. ‘Ells’ saben on visc jo, on tinc la meua segona residència. On he anat de vacances. On he menjat. On vull menjar. On m'agradaria anar, però encara no he anat. On he anat diverses vegades. És com el que diuen de quan et mors que veus passar tota la teua vida per davant".

Terrassa, fins i tot, ha contat que ha descobert correus que va compartir amb la que ara és la seua dona quan ni tan sols era la núvia. “També he trobat les primeres fotos del meu fill, les de les primeres ecografies. Em costaria realment dir-te què és el que no saben de nosaltres”.

També et pot interessar