T'has preguntat alguna vegada en quin tipus de grups de WhatsApp està el teu fill o filla adolescent?

L’informàtic forense Salvador Samper ha explicat en 'Zoom' els perills de formar part de grups multitudinaris de WhatsApp on la majoria dels membres no es coneixen entre ells

El programa 'Zoom' ha abordat els perills que poden amagar els grups de WhatsApp multitudinaris amb menors / À Punt Mèdia

Si el titular t'ha fet parar a pensar, cal escoltar l’informàtic forense Salvador Samper, membre de l’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics, en el programa Zoom. Samper s'ha preguntat per què entreguem un telèfon mòbil als menors, amb accés a qualsevol persona o contingut, sense cap supervisió. Pel seu treball, sap bé que és un comportament generalitzat entre els pares i mares amb fills i filles preadolescents. En la vida física, alguna mare o pare deixaria en una estació d'autobusos o de tren el seu xiquet a soles i l'arreplegaria després? En canvi, per què entreguem un telèfon mòbil als menors, des d’on tenen accés a qualsevol contingut i a qualsevol persona? En aquest punt, la formació dels pares i mares —diu l’especialista— és clau.

El programa Zoom ha abordat la qüestió del perill de formar part de grups de WhatsApp multitudinaris, on els joves —pot ser els nostres fills— no coneixen la majoria dels integrants. Al programa hem vist quatre alumnes d’uns dotze anys respondre a la pregunta de en quants grups de WhatsApp estan. Les seues respostes mostren totes les possibles situacions que es poden donar. “Jo estic en bastants grups de WhatsApp, però és perquè em fiquen i jo no ho sé…”, ha confessat Ema Vaitkunaite, una jove de 12 anys. Un altre company de l’escola, a la mateixa pregunta ha contestat: “Jo no sol entrar en aquest tipus de grups, i si algú m’ha ficat el primer que faig és preguntar a qui m’ha entrat per què ho ha fet sense el meu permís, i després abandonar-lo, òbviament”. 

Els grans grups de WhatsApp poden amagar adults amb males intencions

L’especialista Salvador Samper ha alertat del risc de pertànyer a grups amb moltes persones. “Un exemple és estar en un grup de manga, però si al grup hi ha cap adult, les seues intencions poden ser altres. En eixos grups solen haver-hi persones adultes amb intencions roïnes, i que busquen captar l’atenció dels menors amb diverses motivacions”.

L’especialista ha recalcat la importància d’ajudar i donar eines als joves a conduir-se en aquestes situacions amb fermesa i decisió, davant els dubtes que els poden sorgir. Com ha dit Samper, “si jo abandone el grup, en l'argot potser pense que puc ser vist com una amenaça, com una granota, que en el seu argot és ‘algú que se n’anirà de la llengua, ho denunciarà'”. El consell final que els dona als joves és: “el més important és explicar a un adult de confiança que està passant”.

Un dels xiquets que ha parlat amb Zoom de la seua experiència amb les xarxes ha explicat que va clicar un vídeo de com naixia un pingüí, "i en compte de mostrar-m'ho em va portar a un lloc de venda de drogues".

Pots veure el programa de Zoom dedicat a la violència i els menors ací

També et pot interessar

stats