Zoom

Podem anul·lar una compraventa si ens han venut un immoble ocultant-nos que estava en zona inundable?

'Zoom' consulta amb l'advocada experta en urbanisme Teresa Tormos quines opcions té el veïnat amb cases afectades per la dana del 29 d'octubre

L'advocada experta en urbanisme Teresa Tormos en 'Zoom' / À Punt

En el primer capítol de la nova temporada de Zoom dedicat a la construcció de vivendes en zones inundables pregunten als especialistes si les immobiliàries o els venedors tenen l'obligació d’informar els compradors de si la vivenda o terreny que volen vendre es troba en zona inundable. En este sentit, ladvocada experta en urbanisme Teresa Tormos és molt clara i contundent.  “L’article 27 de la Llei del sòl obliga als venedors o als propietaris a informar el comprador de quina és situació urbanística de la vivenda o el terreny que venen”. En este sentit acaba dient: “Sí que es pot extraure d’ahí l’obligació de l'agent immobiliari”. 

Nora García, presidenta de l’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana, al contrari, ha afirmat en el programa que “no hi ha una llei que ens obligue. La llei de vivenda no arreplega eixa especificació concretament. Sí que hem de donar la informació de les càrregues, metres, cèdula d’habitabilitat, però no parla de si està en zona inundable o no...”.

L’article 27 de la llei del sòl obliga als venedors o als propietaris a informar el comprador d'en quina situació urbanística es troba la vivenda o el terreny que venen. Sí que es pot extraure d’ahí l’obligació de l'agent immobiliari.  Teresa Tormos -   Advocada experta en Urbanisme 

Segons Teresa Tormos, si l'habitatge no es troba en zona declarada inundable “la situació es complica molt perquè necessites proves”. Però les proves no són problema en el cas de les llars afectades per la dana de 2024. L’equip de Zoom ha preguntat a Teresa Tormos què passa si es pot demostrar que la casa està en zona inundable i la resposta de l'advocada és clara: “Si parlem d’una compravenda que s’ha fet amb anterioritat a la dana de 2024, per exemple de tres mesos abans, sí que es pot resoldre el contracte”, ha dit Teresa Tormos. En termes jurídics, la “resolució” del contracte es dona quan una de les parts decideix posar fi al mateix a conseqüència de l'incompliment per l'altra part de l'obligació que li correspon. Si una part incompleix, l'altra té dret a “resoldre” el contracte”. 

L’advocada matisa que “si parlem de contractes de fa huit anys, eixos contractes no es resolen perquè hi ha uns terminis per a iniciar accions legals, i en este cas la Llei del sòl estableix el termini de quatre anys”.

Pots veure el programa sencer de Zoom ací

També et pot interessar

stats