De Benimodo a Mallorca: els refugis de Vicent Andrés Estellés

El programa Zoom ha dedicat un documental al poeta i escriptor valencià amb motiu del centenari del seu naixement

'Zoom' dedica un programa a Vicent Andrés Estellés pel centenari del seu naixement / À Punt

El vincle de Vicent Andrés Estellés amb Burjassot (Horta Nord) és ben conegut per tots. El que ha passat més desapercebut ha sigut la connexió que va tindre el poeta i escriptor valencià amb la localitat de Benimodo (Ribera Alta) i amb l’illa de Mallorca. En l'especial que li ha dedicat el programa d’investigació Zoom amb motiu del centenari del seu naixement (4 de setembre del 1924), escoltem els testimonis que recorden aquells anys feliços de l’autor de la mà dels amics i també del veïnat.

Benimodo, la llum que necessitava 

A finals dels anys 70, quan va descobrir la menuda i tranquil·la població de Benimodo, el poeta valencià “va trobar una llum que necessitava tindre”. Així defineix Ernest Machí, un veí de Benimodo, el pas del poeta del poble per la Ribera Alta. En aquell poble de menys de 2.000 habitants la seua figura passava més desapercebuda. Per al periodista i poeta, aquells anys es van tornar complicats pel seu posicionament polític. Com ha explicat el pintor i amic d'Estellés, a Benimodo el poeta vivia molt discretament “i inclús la gent ni ho sabia”. I el veïnat hui dia recorda molt bé les converses al carrer, on s'asseia un dia rere un altre. Sols cal escoltar el que conten veïnes com a Rosa i Sonia en el programa Zoom.

A Mallorca, des dels anys 50

A banda del poble de Benimodo, Estellés va trobar altre refugi a Mallorca. Allà va començar a anar a finals dels anys 50. Com ha explicat la periodista Mireia Balasch, Mallorca "era el lloc on es trobava amb alguns dels seus amics com Josep Maria Llompart, poeta i editor". 

Però el seu vincle amb l’illa anava molt més enllà. Va ser un enamorat de Sa Roqueta. "A les seues memòries diu que ell mai podrà tornar a l’illa tot el que li ha donat", ha recordat Balasch. El programa Zoom també es fa ressò dels productes de la gastronomia mallorquina que l'encisaven, com el pa amb oli.

Pots veure el programa sencer ací  

També et pot interessar

stats