Fina Baile, la veïna de Tabarca de més edat: “Si jo tornara a nàixer, voldria nàixer ací”

Té 96 anys i ha parlat de com veu la invasió dels turistes en temporada alta i també dels canvis viscuts a l’illa

Fina Baile, la veïna de Tabarca de més edat / À Punt

L’equip de Zoom s’ha desplaçat fins a l’illa de Tabarca, per tal de conéixer com afecta els poc més de 50 veïns que hi viuen l’arribada en temporada alta, i en un sol dia, de fins a 10.000 turistes. Alguns veïns, com és el cas d’Antonio Ruso, parlen directament d’invasió i estrés. Carmen Martí, la presidenta de l’associació veïns de Tabarca, ha tornat a denunciar que a l’estiu del 2024 “no hem tingut ni metge, imagina quin risc amb eixos milers de persones per ací”. 

L’equip de Zoom ha parlat amb Fina Baile, la veïna més major de Tabarca. Als 96 anys, açò és el que diu: “Ara no pots eixir pel carrer, però és bo que vinguen, coneguen, es banyen. A mí la gent que passa em pregunta si soc d’ací i em diuen que no sabem el que tenim. Jo conteste que sí que ho sé… Si jo tornara a nàixer, voldria nàixer ací. De pensar que m'he de morir i m’ho he de deixar…” . 

Fina també ens ha parlat de com ha vist canviar Tabarca: “L’illa ha canviat molt. El meu home deia que ací (a casa) volia fer habitacions per a llogar-les. I jo li deia, 'Sense llum i aigua corrent, com faràs habitacions?'. 'Això ja vindrà. Que tu què et creus, que l’illa no ha de pegar la volta?'… I mira si l’ha pegada”.

Si jo tornara a nàixer, voldria nàixer ací. De pensar que m'he de morir i m’ho he de deixar... Fina Baile - Veïna de Tabarca de 96 anys

L'illa va ser declarada com a conjunt historic artístic l'any 1964 i reserva marina el 1986. I és un enclavament atractiu per als turistes, que la trien per a passar-hi un dia. Com ha reflectit el programa Zoom, la realitat de Tabarca en temporada alta és que els turistes arriben amb el menjar i la nevera, depositen el fem generat fora dels contenidors i a les eixides de les cales; "criden de punta a punta dels carrers com si estigueren a soles a l’illa", ha dit Martí. Mentrestant, el sector de la restauració espera amb els braços oberts l'arribada per a omplir taules i vendre la gastronomia.

En l'última entrega de Zoom, el programa ha analitzat l'impacte a la Comunitat Valenciana del turisme massiu. És sostenible que el turisme continue creixent a este ritme?

Ací pots veure el programa sencer

També et pot interessar

stats