Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La Font d'en Segures de Benassal, garantia d’aigua a l’Alt Maestrat, perd cabdal: "És una sequera increïble"

El veïnat ha contat en el programa Zoom que històricament d'esta font sempre ha brollat aigua mentre en altres escassejava

Imatge actual de la Font d'en Segures de Benassal. / À Punt

Benassal ha sigut popularment conegut, des de principis del segle XX, per l'aigua. En concret, per les seues aigües medicinals i també pel seu balneari. Hi ha registres que algunes persones en feien ús per les seues propietats, bones per al renyó, des del segle XVIII. L'any 1928 va ser declarada miner medicinal i d'utilitat pública. El programa Zoom dedicat a la sequera ha comprovat com la falta de pluja està afectant este poble de l’Alt Maestrat i a la seua Font d'en Segures.

Este brollador de sempre ha sigut l’última esperança d’aigua a l’Alt Maestrat, quan a les fonts del voltant escassejava l’aigua. Actualment, el brollador està acusant l’actual falta de pluja i sequera. Una de les veïnes de Benassal, Pilar Vidal, ha dit a l’equip de Zoom que “el brollador dona el que dona i no es pot exigir més”, però confien en les pluges de la tardor. Barrera també ha dit a l’equip de Zoom que “ara és el moment més delicat. No havia passat mai de la vida. És una sequera increïble”. 

La raó del nom Font d'en Segures

Al poble diuen que la font va rebre el nom en referència al fet que sempre portava aigua, sense excepció. És el que ha explicat Pepe Barrera, extreballador de l'empresa Aigua de Benassal, a l’equip del programa. Barrera ha recordat —sense especificar l’any— que va haver-hi una sequera molt gran en tota la comarca. Totes les fonts es van secar i fins a Benassal acudien a buscar aigua set pobles. “I així és com van començar a dir-li ‘font segura’”, ha recordat el veí. 

Una història que també fa seua Pilar: “Ja ho diu el nom de la font, que allí hi havia aigua segura”. Amb el nom evolucionat a Font d'en Segures brollava una aigua no sols abundant, també molt bona per a la salut, com continua sent. Una aigua mineral natural, oligometàl·lica i de mineralització dèbil. A més, l'entorn és un paratge natural únic, poblat de boscs de roures valencians i carrasques.

L'aigua, a més, any rere anyguanya el reconeixement com la millor aigua del món. Un segell de qualitat que atorga l’institut belga Monde Selection, que s'encarrega de provar els productes de consum de tot el món per a atorgar-los un distintiu de qualitat. 

Hi va haver una sequera molt gran en tota la comarca. Totes les fonts es van assecar menys esta. Fins a Benassal acudien a per aigua set pobles. I així és com van començar a dir-li ‘fuente segura'.Pepe Barrera - Veí de Benassal i extreballador de l'empresa Aigua de Benassal

Efectes econòmics

Els primers efectes de la falta de pluja es van fer sentir el maig del 2024 quan l’empresa Aigües de Benassal va anunciar un nou ERTO, en disminuir el cabal, que subministra l’embotelladora.  

Benassal no es reconeixeria a si mateix sense la seua apreciada aigua. A la pregunta de com seria si faltara la planta embotelladora, el veïnat no dubta a dir: “Seria un drama per a la marca, per al treball i per a moltes més coses. Els pobles d’interior ja tenen el drama de la despoblació…”, ha dit Pilar. I com ella, ho sentirien tots d’una manera indescriptible. “La planta forma part del teixit de Benassal i no s'entén sense l’aigua de Benassal”, ha conclòs Pepe Barrera.

Imatge d'arxiu de la Font d'en Segures / À Punt

Ací pots veure el programa sencer de Zoom

l’Alt Maestrat Sequera