'Zoom' recorda atacs de l'extrema dreta a Joan Fuster i Sanchis Guarner

L’extrema dreta va assetjar els intel·lectuals valencians durant la transició política espanyola

Mai es va identificar, ni detindre els responsables en cap d’aquests atemptats
26 de maig 2021 - 12:05

Zoom, el programa d’investigació de la televisió d’À Punt, analitza el passat violent de l’extrema dreta en el capítol del mateix nom i quina ha sigut la seua trajectòria a la Comunitat Valenciana. En una retrospectiva històrica es remunta als primers anys de la transició política espanyola en què els atemptats, agressions, morts, desfetes a monuments i atacs amb bombes explosives van ser freqüents.

El programa retrata com al llarg del temps els polítics valencians d’esquerres han patit l’assetjament a les seues cases. Un d’ells fou Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic i un referent del valencianisme polític a qui l'espai d’investigació ha entrevistat. El 1979 Albinyana havia convocat un sopar des de la presidència amb intel·lectuals valencians, Fuster i Estellés entre d'altres. “La policia em va avisar que havia rebut un artefacte explosiu a ma casa programat per a les 00:00 hores, faltaven 8 minuts”, explica el també jutge de professió. La ultradreta tenia com a objectiu el socialista Albinyana per raons polítiques: “Volien fer-me por, intimidar-me, com els centenars d’anònims que vaig rebre inclús adreçats als meus fills”.

Josep Lluís Albinyana fou el primer president del Consell de Forces Polítiques del País Valencià,  òrgan preautonòmic embrió de la futura Generalitat Valenciana
Josep Lluís Albinyana fou el primer president del Consell de Forces Polítiques del País Valencià, òrgan preautonòmic embrió de la futura Generalitat Valenciana / 'Zoom' | Extrema dreta

Però no va ser l’únic que va patir atacs amb explosius. Joan Fuster, un dels intel·lectuals clau en el nacionalisme valencià i un dels escriptors contemporanis més destacats va ser també objectiu d’aquesta escalada de violència. En el seu cas els explosius sí que van esclatar.

La bomba va esclatar a la casa de Joan Fuster i va destrossar la finestra i part del mobiliari interior
La bomba va esclatar a la casa de Joan Fuster i va destrossar la finestra i part del mobiliari interior / 'Zoom' | Extrema dreta

Poques setmanes després, el 4 desembre de 1978 es va produir l’atemptat contra Sanchis Guarner, lingüista, historiador i autor de La llengua dels valencians. El filòleg va rebre un paquet amb explosius que afortunadament no va esclatar. Va rebre la solidaritat de l’estat espanyol, també de les Nacions Unides, però encara no seria l’últim episodi d’assetjament. Poc anys després, el 1981, el lingüista moria inspirant un pertorbador missatge d’odi. De camí al soterrar la seua família va haver de patir una de les escenes més desagradables: una pintada on podia llegir-se: “Per fi has caigut”.   

El 1981, l'autor valencià moria inspirant un pertorbador missatge d’odi
El 1981, l'autor valencià moria inspirant un pertorbador missatge d’odi / 'Zoom' | Extrema dreta

Mai es va identificar, ni detindre els responsables en cap d’aquests atemptats. Josep Lluís Albinyana assegura que en aquests casos es pateix una doble victimització:

No sols per haver patit l’agressió, sinó també per ser desqualificats per l’administració que ens devia haver emparat Josep Lluís Albinyana - President del Consell Preautonòmic entre 1978 i 1979

Bérnar Giménez, conductor del programa, recull veus claus i reflexions per part d’alguns periodistes valencians experts en la matèria i aconsegueix un enfocament profund i divers. Ací pots recuperar el reportatge al complet.

També et pot interessar

stats