Zoom | La paella

Episodi 10 Temporada 3 65 min.
12

La paella valenciana va camí de convertir-se en Patrimoni Immaterial de la Humanitat. I el primer pas per a aconseguir-ho es va fer al novembre passat, quan la Generalitat va declarar-la bé d’interés cultural.

En el Diari Oficial, el plat es va definir com l’art d’unir i compartir, però en cap moment s’hi inclou la recepta. Per què? Hi ha una única recepta o tantes com cases hi ha a la Comunitat Valenciana?

La paella és, sense dubte, el nostre plat més internacional. És l’emblema de la gastronomia valenciana i un dels grans reclams turístics de la Comunitat, però quina paella servixen en llocs tan visitats com el centre de València? Està al nivell d’un Patrimoni Immaterial de la Humanitat com aspira a ser? O estan enganyant els turistes? ZOOM en fa la prova... tastarem algunes de les paelles que s’oferixen als visitants.

Sabíeu que la paella es feia amb rata de marjal? I que històricament la paella es feia amb xoriç?. El cuiner britànic Jamie Oliver va preparar una paella amb xoriç i més d’un encara no li ho ha perdonat. Els germans Torres utilitzaren pernil, ceba i ratlladures de llima. I Dabiz Muñoz va crear la paella Pedroche, que tampoc va deixar indiferent ningú. Estes paelles són una ofensa per als valencians i per a les valencianes?

Al nostre territori trobem paelles ben diferents segons la zona o la comarca. Per això, per a conéixer les diverses formes, hem convocat el primer concurs intercomarcal de paelles. Cuinarem una paella del Vinalopó, una paella amb pimentó i pilotes de la Ribera Alta i la paella de Nadal amb pilotes que es fa a Castelló.

FEM ZOOM EN LA PAELLA

stats