Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

À Punt i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua renoven el compromís de col·laboració

La promoció de la llengua i la literatura valencianes, la millora de l'ús social del valencià i la celebració de l’Escriptor de l’Any són algunes de les actuacions conjuntes

Alfred Costa, director general d'À Punt, i Verònica Cantó, presidenta de l'AVL / Departament de Comunicació
11 d'octubre 2022 - 13:33

À Punt Mèdia i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) acorden prorrogar per quatre anys la col·laboració entre les dues entitats.

El conveni signat en 2018, que ara es renova, inclou diferents línies de treball conjunt, com ara la promoció de la llengua i la literatura valencianes, la millora de l'ús social del valencià i la col·laboració en la celebració de l’Escriptor de l’Any.

Les dues parts coincideixen que la relació de treball ha sigut molt fructífera. “El treball conjunt durant aquests anys ha resultat molt profitós per dos institucions que comparteixen l’objectiu de la promoció de la llengua i la literatura valencianes”, assenyala Alfred Costa, director general d’À Punt.

La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, ha destacat que "l'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix la tasca de difusió que À Punt fa de la llengua i cultura de les valencianes i els valencians”

Tant és així que s’ha elaborat anualment contingut audiovisual sobre la proposta literària escollida per l’AVL per a commemorar l’Escriptor de l’Any, que en 2023 es dedica a escriptors valencians a l’exili. Cal destacar els documentals Ferrer: ídol, líder, sant i mite, dedicat a Sant Vicent Ferrer i Carmelina, Mar i cel, sobre l’escriptora, poeta i historiadora Carmelina Sánchez-Cutillas. I, a hores d’ara, està en procés de producció el documental sobre Joan Fuster, que s’emetrà en la televisió el 23 de novembre, dia en què es commemora el centenari del naixement de l’intel·lectual suecà.

L’AVL també ha patrocinat programes relacionats amb la difusió del valencià, com ara el concurs Rosquilletres, dirigit a alumnat d’ESO,  i els programes Trau la llengua i Plaerdemavida.

A més, les dues entitats han acordat aprofundir en la formació dels professionals dels mitjans públic tot posant en marxa una acció de formació permanent. En aquest sentit, “la institució normativa”-ha afegit Cantó- “valora el paper de la televisió, la ràdio i el web d'À Punt en la cohesió cultural i lingüística del territori. Per això és important continuar col·laborant amb els mitjans públics valencians, tant pel que fa a la formació dels periodistes que hi treballen, així com amb els programes que contribueixen a difondre la riquesa del valencià".

En el marc d’aquesta col·laboració s’ha acordat un accés al Diccionari normatiu valencià en línia de l’AVL des del centre multimèdia en línia per a l’autoaprenentatge de llengües (valencià i anglés). Una plataforma que està desenvolupant À Punt Mèdia, amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Els mitjans públics i l’AVL també treballen conjuntament en el projecte de subtitulació de continguts audiovisuals assistida per ordinador, en temps real i basada en la intel·ligència artificial. Un projecte que compta amb la  col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

Amb la signatura d’aquesta pròrroga les dues entitats continuaran treballant conjuntament en aquestes i altres accions com ara la difusió i promoció de vocabularis, documents i jornades centrades en la llengua i l’ús social d’aquesta.

També et pot interessar