30 anys sense Concha Piquer, en À Punt

Un documental produït per TVE recorda la figura de la cantant i actriu en l’aniversari de la seua mort, dissabte a les 21:15 hores

El documental fa un repàs detallat de la trajectòria professional de Concha Piquer des dels inicis fins a la seua consagració.
El documental fa un repàs detallat de la trajectòria professional de Concha Piquer des dels inicis fins a la seua consagració.

Aquest dissabte 12 de desembre es compleixen 30 anys de la mort de la cantant i actriu valenciana Concha Piquer i À Punt vol recordar-la amb un documental produït per TVE que s’emetrà a partir de les 21:15 hores, en acabar l’informatiu À Punt Notícies nit.

El documental fa un repàs detallat de la trajectòria professional de Concha Piquer des dels inicis fins a la seua consagració i retirada, que posa l'accent principalment en la intervenció protagonista en la primera filmació sonora de la història, datada el 1923. Aquesta breu pel·lícula de només dotze minuts, quatre anys anterior a El cantant de jazz (en què la cantant també va col·laborar), on Concha Piquer canta un cuplet, una jota i un fado, la van trobar a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, a Washington. El descobridor en va ser Agustín Tena, autor del guió d'aquest documental dirigit per Jorge M. Reverte.

En el documental, a més de diversos especialistes del món de la copla i el cinema, cantants espanyols contemporanis, com Martirio, Luis Eduardo Aute o Miguel Poveda, evidencien amb els seus testimoniatges la influència posterior d'aquesta cantant única.

Concha Piquer va nàixer a València el 8 de desembre de 1906 i va faltar a Madrid el 12 de desembre de 1990. Descoberta pel mestre Manuel Penella, va passar cinc anys als Estats Units, on va rebre l’aplaudiment del públic dels teatres de Broadway. En tornar-ne, va protagonitzar diverses pel·lícules a París i Madrid, va omplir els escenaris nacionals i va crear la seua pròpia companyia.

La ciutat de València li va dedicar un carrer i va convertir en museu la seua pròpia casa al carrer de Ruaya, al barri de Morvedre. Allí es troben exposades les seues pertinences, com els coneguts baüls amb els quals va viatjar pel món amb els seus vestits per a les actuacions, roba de llit i taula per a les cases que llogava quan anava de gira, així com botelles d’oli d’oliva que acompanyaven la Gran Senyora de la Copla sempre que eixia d’Espanya.

També et pot interessar

stats