À Punt acull una jornada sobre documentació audiovisual de la Forta
En la reunió han participat les responsables dels serveis de l’arxiu de deu cadenes de radiotelevisió autonòmiques
En la trobada s’han intercanviat estratègies per a millorar els sistemes de documentació de les cadenes autonòmiques públiques i han posat en valor el treball dels documentalistes
La radiotelevisió valenciana, À Punt, ha acollit una jornada de treball que ha reunit les responsables de documentació de les televisions autonòmiques de la Forta i que tenia com a objectiu posar en valor el servei d'arxiu en els mitjans de comunicació audiovisuals.
En la reunió han participat les arxiveres en cap Montse Català (Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació), Isabel Arrue (IB3), M. Jesús López (Corporació de Ràdio i Televisió de Galícia), M. Ángeles Martín (Ràdio Televisió d'Andalusia), Blasa Naranjo (Telemadrid), Pilar Laín (Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió), Encina Murga (Radiotelevisió de Castella-la Manxa), Inma Alcázar i Purificación García (Radiotelevisió de la Regió de Múrcia) i M. del Carmen García (Ens Públic Radiotelevisió Canària). Són les representants del servei de documentació de deu dels dotze organismes autonòmics que componen la Forta i que s'han donat cita hui a València. A la pregunta sobre aquesta majoria de dones com a caps de la secció de documentació, han explicat que la formació està darrere: abans les dones estudiaven lletres i els homes ciències, però adverteixen que ara la tendència és igualitària.
Les participants en la jornada de treball han conegut com funciona in situ el sistema de documentació d'À Punt Mèdia i han debatut sobre com millorar aquest servei bàsic i fonamental dels mitjans de comunicació, el seu ús actual i les tendències de futur. L'usuari (periodista, realitzador, productor, etc.) ara accedeix directament a l'arxiu i descàrrega les imatges però desconeix, segons explica Lola Alfonso, cap de documentació de la radiotelevisió pública valenciana, tot el treball minuciós que hi ha darrere i la problemàtica dels drets d'autor. Donar a conéixer el procés i trobar estratègies per a millorar el servei és necessari tenint en compte que anem cap a arxius oberts, assenyala Alfonso.
La trobada a València ha posat el focus en la importància de l'usuari de les redaccions i programes que fan ús dels arxius digitals audiovisuals, ha reflexionat sobre les conseqüències de l'ús d'un arxiu obert en televisió i ha destacat la necessitat de digitalitzar els fons documentals, entre altres coses, per a la comercialització.