Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

À Punt i Ediciones Plaza presenten la sèrie documental ‘El mur: els llocs de la memòria’

És una coproducció publicoprivada entre les dues empreses amb la col·laboració de la Universitat de València.

À Punt i Ediciones Plaza presenten la sèrie documental ‘El mur: els llocs de la memòria’

À Punt i Plaza Radio presenten la sèrie documental El mur: els llocs de la memòria. Es tracta d’un podcast de 13 capítols amb una durada de 25 minuts cadascun que els dos mitjans allotjaran en els seus webs i que À Punt també oferirà en ràdio convencional.

La sèrie aborda diferents episodis de la memòria democràtica relacionada amb la Comunitat Valenciana. En format reportatge, amb una realització sonora molt acurada “es visiten llocs que van ser importants i s’arrepleguen testimonis dels familiars de les víctimes, dels historiadors, arqueòlegs i dels investigadors”, explica el director de la sèrie i locutor Carlos López Olano.

Per a la narració d’aquestes històries de memòria històrica s’utilitzen tota classe de ferramentes audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast que s’emetrà per les ones, web i xarxes socials. Hi haurà també una ampliació al web on s’oferiran fotografies, vídeos, documents, il·lustracions i imatges gravades amb dron o càmeres de 360 graus. “Tot això permet una diversitat que obri noves formes de contar amb la mirada ficada en la innovació”, assegura Olano.

Per a Alfred Costa, director general d’À Punt, “la sèrie vol contribuir a sensibilitzar les noves generacions d’aquesta etapa d’Espanya per a que el missatge de la memòria històrica cale amb més força entre els joves amb format transmèdia dirigits a ells”.

Per la seua banda, el director de continguts de Plaza Radio, Rafa Lupión, afirma que “l’aposta por aquest format s’emmarca en l’estratègia d’innovació i qualitat” posada en marxa des del llançament de l’emissora d’Ediciones Plaza. Els llocs de la memòria és la continuació del podcast El mur –de 12 episodis– que estrenà amb èxit la temporada passada aquesta emissora i que encara està disponible al web.

En la sèrie documental hi ha espai per a parlar de llocs emblemàtics per a la memòria com ara el mur de d’afusellament de Paterna –que dona nom al projecte– i de presons, com ara la de Sant Miquel dels Reis i la de dones del passeig de la Petxina, on en els anys quaranta s’amuntonaven els presos i les preses despés dels juís militars sumaríssims sense cap garantia processal. També es recorden recorreguts com el de la línia XYZ que protegí Valencia de l'avanç cap al sud de les tropes revoltades i els bombardejos de Castelló en 1937.

Tot per a recordar els espais, però sobretot les persones que van lluitar i van ser castigades per la repressió del revoltats i que, durant molt de temps van estar oblidades sense que ningú les reivindicara. El director del projecte periodístic, Carlos López Olano, assenyala que l’objectiu és “ajudar a fer que la memòria dels valencians, la nostra, la més pròxima, siga protagonista”.

Mitjançant aquesta coproducció amb Ediciones Plaza, “À Punt vol obrir més possibilitats de col·laboració amb els mitjans de comunicació privats”, conclou Alfred Costa, director general d’À Punt.

També et pot interessar