À Punt emet hui el documental ‘Borrados del mapa’ en el primer aniversari de l’erupció del volcà de La Palma
Borrados del mapa, realitzat durant la catàstrofe palmera, retrata l'angoixa, la desesperança i la incertesa d'alguns dels afectats per l’erupció i documenta, per primera vegada, una teràpia de grup.
Coincidint amb el primer aniversari de l'inici de l'erupció volcànica de La Palma, hui dilluns 19 de setembre a les 23 hores, en acabar el programa Zoom, s'estrenarà el documental produït per Videoreport Canarias, SA, Borrados del mapa.
Borrados del mapa es va realitzar els mesos en què el volcà encara estava actiu. És un recorregut sentimental i geogràfic per un territori devastat i per una societat afligida. El documental narra la lluita dels habitants de la vall d’Aridane per a salvaguardar els sentiments i la memòria col·lectiva del veïnat després de l'erupció. La commoció quan els van donar només deu minuts per a recollir el que consideraren més important i abandonaren les cases. El sofriment quan, en menys d'una setmana, la lava va arrasar els seus habitatges i va devorar els carrers i les terres de cultiu i els va deixar sense recursos econòmics.
El documental se centra en aquell present i reflecteix l'experiència d'un grup de veïns afectats que, perfectament, podrien resumir el sentiment majoritari de la societat palmera en aquells dies. És una recopilació de testimonis escruixidors en els quals enumeren les pèrdues materials i emocionals i en el qual, per primera vegada, es documenta una teràpia de grup.
En aquestes sessions, liderades per una psicòloga, es deixen al descobert territoris íntims molt fracturats i un duel difícil perquè el volcà encara no havia cessat l’activitat. Alhora, però, la teràpia aconsegueix construir i estrényer llaços afectius i de suport entre els protagonistes. Borrados del mapa reflecteix la importància del suport psicològic en aquests casos en què les persones es queden en estat de xoc i és necessari treballar el dolor per la pèrdua d'una casa, d’un poble sencer i, en definitiva, de la pròpia identitat.
Hi ha la particularitat, a més, que no podia ajustar-se a cap guió previ perquè, òbviament, depenia d'evolució del volcà i dels mateixos protagonistes. És un document del que va ser i mai tornarà a ser perquè els seus béns físics i espirituals han sigut, literalment, esborrats del mapa.
La Palma, el último volcán en el web d’À Punt
La Palma, el último volcán, que es va emetre per À Punt el dilluns 12 de setembre es pot veure A la Carta al web d’À Punt.
Rodat una vegada finalitzada l'activitat del Tajogaite i narrada per l'actriu Belén Rueda, aborda des d'una perspectiva científica el comportament del volcà, les dades recollides i els estudis realitzats, l'aprenentatge adquirit i les expectatives de futur davant una pròxima erupció a Canàries que els experts donen per segura.
El volcà i l'illa de La Palma van centrar l'interés informatiu internacional durant els 85 dies que va durar l'erupció de Tajogaite, una de les més destructives d'Europa en els últims 400 anys segons els científics. Un fet històric que Videoreport Canarias, SA, ha reflectit en dos documentals que s’emeten en diferents plataformes i televisions un any després de l'erupció. Tots dos treballs aborden de forma molt diferent aquella catàstrofe natural que va obligar a evacuar més de 7.000 persones i que va concentrar els majors experts en vulcanologia del món a la Isla Bonita.