À Punt estrena ‘L’empremta de Joan Fuster’ i ‘El tocadiscos de Joan Fuster’
A partir de les 22 hores s’emeten el documental i l’obra de teatre musical dins de l’any de l’escriptor de Sueca
Amb motiu del centenari del naixement i els 30 anys de la seua mort, À Punt ha coproduït juntament amb TV3 i VITV un documental que repassa la vida i obra de Joan Fuster, moltes voltes controvertida, coincidint amb la proclamació de l'AVL d'escriptor de l'any.
L’empremta de Joan Fuster pretén redescobrir l’escriptor partint de la idea que qualsevol persona és un enigma, tot destacant el seu compromís professional i la seua posició moral que el portaran a convertir-se en un referent intel·lectual més enllà del seu temps, tot i els sacrificis personals que haurà de fer.
Aquest documental atén a la persona i l’obra de Joan Fuster alhora que projecta una mirada humanitzada, respectuosa i actualitzada construïda amb la seua veu enregistrada, els seus escrits (particularment els aforismes, la correspondència, la poesia, els articles d’opinió...) i els seus dibuixos que s’acompanyen de la mirada factual i interpretativa d’un seguit d’entrevistats i entrevistades. Al documental, que inclou declaracions de Joan Fuster inèdites en televisió, intervenen personalitats com ara Lluis Llach o Raimon.
El musical de Fuster arriba a la televisió d’À Punt
El tocadiscos de Joan Fuster s’emetrà a partir de les 23 hores. Està interpretat per l'actor Alfred Picó i l'actriu Lara Salvador i comptarà amb els músics Laura Navarro, Enrique Jerónimo Gus, Adriana Sena, David Barberà i Anaís Bueno. La direcció escènica de l'espectacle està a càrrec de Gabi Ochoa i Maria Almudéver, amb la direcció musical de Pau Alabajos i la producció executiva de Barnasants.
El tocadiscos de Joan Fuster és un espectacle teatral prenyat de música en viu: a partir d’una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó, es construeix sobre l’escenari un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions que serveixen com a base per a una entrevista fictícia —una tertúlia teatralitzada— protagonitzada per l’assagista de Sueca i una jove periodista amb qui dialoga sobre el paper que van tindre els Setze Jutges en la lluita antifranquista, sobre la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i sobre altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història recent.
Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor o Al Tall, al·ludides durant l’entrevista, conformen la banda sonora de l’espectacle: el cantautor Pau Alabajos interpreta en directe alguns dels himnes més simbòlics dels anys seixanta i ret homenatge a Joan Fuster en el centenari del seu naixement.