À Punt preestrena ‘Noah’, el documental sobre la valenciana amb set malalties minoritàries
Demà dimarts a les 22:45 hores, À Punt estrena en televisió esta producció, amb Noah Higón com a protagonista
Burjassot, dilluns 17 de febrer del 2025. À Punt ha celebrat esta vesprada als Cines Lys de València la preestrena de Noah, el documental sobre la valenciana de Xest Noah Higón, que la cadena emet demà dimarts per la televisió a les 22:45 hores, en acabar el concurs A la saca.
En la presentació han estat Vicente Ordaz, president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA); Miquel Francés, president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC); Francisco Aura, director general d’À Punt; Noah Higón, i els productors de l’obra: Rafa Cerveró, de l’empresa valenciana Bs Global TV, així com David Delgado i Marc Chica, de Limmat Films.
També han estat en la presentació autoritats com l’alcaldessa de València, María José Catalá, i representants de la Conselleria de Sanitat, com ara la secretària autonòmica, Begoña Comendador Jiménez, i la directora general d’Atenció Primària, Eva Suárez, a més de col·lectius vinculats a estes malalties minoritàries. Tots ells formen part del repertori d’actors secundaris d’este documental, que fa un repàs pel dia a dia de la jove i de com ha afrontat amb fortalesa les set malalties que pateix.
En la intervenció prèvia a la projecció, el president de CACVSA, Vicente Ordaz, ha indicat que “donar suport a un projecte que dona veu a un testimoni de la potència de Noah és una obligació per a À Punt com a radiotelevisió pública, ja que fa costat a persones i col·lectius que necessiten visibilitat perquè tots prenguem consciència del que estan patint i així puguem ajudar-los a trobar solucions”.
Ordaz també ha augurat que Noah rebrà premis importants per la seua qualitat, i també ha recordat que “À Punt és el motor audiovisual de la Comunitat, amb una inversió el 2024 de 3.150.000 euros en 52 projectes, 5 dels quals han aconseguit 9 nominacions als Premis Goya d’enguany”.
Per la seua part, durant l’acte, Noah Higón ha mostrat el seu sentiment pel documental amb estes paraules: “València crema, però no mor, renaix sempre, mai cedeix. Perquè esta terra és llum i vida, orgull noble, passió sentida, i qui la trepitja, qui la sent, en el seu batec la porta sempre. El meu cor batega al compàs de cada valencià i valenciana que s'alça quan diuen “que res és impossible” perquè, si d'alguna cosa sabem els valencians, és de recompondre'ns davant de cada envestida que la vida ens dona. I d'això va precisament este documental, de saber burlar les cuites del destí, de saber estimar, però d'estimar bé: ja es diu que som la terra de l'amor”.
Durant la presentació, Rafael Cerveró, productor del documental, ha destacat que “és una sort comptar amb la col·laboració d'À Punt per a poder finançar esta obra audiovisual, que, a més de donar veu a una persona amb un historial de vida com el de la nostra protagonista, també ha servit per a conscienciar els espectadors de com és d’important apostar per la ciència i per la sanitat pública. Esta obra no sols parla del cas de Noah Higón, sinó que és el reflex de milers de persones que pateixen malalties minoritàries al voltant del món”.
Noah és una producció on participa À Punt i estarà disponible a la carta en el web de la cadena (www.apuntmedia.es). Amb motiu del Dia de les Malalties Poc Freqüents, que serà el divendres 28 de febrer, À Punt ha preparat una programació especial.
En acabar el documental Noah, À Punt emetrà demà dimarts Unzué, el último equipo de Juancar, que tracta sobre la malaltia d’ELA. La pròxima setmana, el programa Zoom del dilluns 24 de febrer a les 22:45 hores estarà dedicat a les malalties minoritàries, mentre que el dimarts 25 també s’emetran dos documentals dedicats a l’Alzheimer: Mentre sigues tu. L’aquí i ara de Carme Elias, dirigit per Claudia Pinto, i Tota una vida, de la directora valenciana Marta Romero.