Com es fa... Animalades
Tots els dissabtes i diumenges a les 15:10 h s’emet Animalades, el programa d’À Punt més esperat el cap de setmana.
Animalades és un espai d’entreteniment per a tota la família que combina reportatges de diversos animals. Cada capítol dura 25 minuts i inclou seccions on els espectadors ens presenten els seus animals de companyia i en què els professionals donen consells i responen les preguntes de l’audiència per a millorar el benestar i la qualitat de vida dels peluts. El programa recorre totes les comarques valencianes de dalt a baix per a conéixer històries on els principals protagonistes sempre són els animals. Animalades vol que la població valenciana conega els drets dels animals, que aprenguen a respectar-los i valoren el paper que tenen en la societat actual.
L’equip està integrat per Núria Portet Miralles (Direcció); Manuela Alandes, Maria Andrés, Ana Biosca i Verónica Francisco (Redacció); Trini Picó (Producció); Javier González (Realització); Marta Giménez i María José Fuentes (Edició); Pep Milán i Juan Padilla (Operadors de càmera); Xema Fuertes (So); Francis Fayos (Veu en off), i Laia Campos (Lingüista).
La redacció i edició del programa treballa cada dia buscant les millors històries de totes les espècies animals d’arreu de les comarques valencianes. Cada matí, la jornada comença a les 8:30 h i dura fins a les 17:30 h. Mentre les redactores busquen, contacten i graven les històries seleccionades junt amb els operadors de càmera, les companyes d’edició s’encarreguen de donar-los la forma definitiva amb la millor banda sonora.
Una vegada finalitzats els reportatges, els agrupen per programes i Francis Fayos posa la veu i la interpretació perquè cada crònica esdevinga una història tendra, divertida, didàctica i emotiva que arribe als teleespectadors.
“En definitiva, és un esforç col·lectiu per a oferir el millor programa als nostres seguidors i a aquells que encara no ho són, però que ho seran”, explica la productora, Trini Picó.
Diuen que treballar amb criatures i animals és de les faenes més complicades perquè són imprevisibles, sincers i tenen els seus propis ritmes. L’equip d’Animalades en dona fe.
Els demanem alguna anècdota i ens conten que, de vegades, els animals protagonistes no volen eixir del cau i s’amaguen en llocs on no podem accedir o, el dia de la gravació, per la raó que siga, no estan actius i no volen participar-hi. Altres vegades, al contrari, els peluts i peludes s’entusiasmen tant amb les redactores i càmeres que, a voltes, es pixen damunt mentre els llepen la cara i boten d’alegria, uns gestos que l’equip rep de bon grat. Unes altres vegades, cal tindre paciència i empatia fins que l’equip es guanya la confiança del pelut i aleshores tot comença a rodar. Són inconvenients de l’ofici, però sempre paguen la pena.
La professionalitat de l’equip supera tots els obstacles i arriba a la redacció amb un material de qualitat. No sempre ofereix a l’audiència el que estava previst, però és igual d’interessant, o fins i tot més.
El més complicat és gestionar els casos més dramàtics —que n’hi ha— i no els volem evitar perquè són una realitat. També hem de fer front a situacions en què els animals són víctimes de la irresponsabilitat o el maltractament dels humans. Tanmateix, sense dubte, el més senzill és el tracte i la complicitat amb els col·laboradors i col·laboradores que sempre es mostren generosos amb l’equip d’Animalades.