Com es fa... Cadena de Valor

De dilluns a divendres de 19:00 a 20:00 s’emet Cadena de valor, el resultat del treball d’un equip de deu persones que fa un programa informatiu d'actualitat empresarial i d’anàlisi de tendències en economia, innovació, tecnologia, turisme, motor, emprenedoria, agricultura, comerç, consum i educació financera.

El divendres 24 celebren 500 programes en antena.

Cadena de Valor celebra 500 programes el pròxim divendres
Cadena de Valor celebra 500 programes el pròxim divendres / Departament de Comunicació
20 de gener 2025 - 08:59

L’equip el conformen Pere Ferrer (presentació i codirecció), Paloma Insa (presentació i redacció), Arturo Orrico Santamaría (direcció de producció), Arturo Orrico Pacheco (producció), Desirée Tornero (producció de continguts), Cora Raga (redacció i xarxes socials), Alexandra González (lingüista i redacció), Virginia Beltrán (producció) i Sonia Romero (administració).

La primera temporada de Cadena de valor es va estrenar el 21 de novembre del 2022, amb la intenció que fora un magazín d’economia, un espai per a les empreses de la Comunitat Valenciana, incloent-hi les emergents i els emprenedors. Ara van per la sexta temporada i el dia 24 de gener compliran 500 programes en antena.

El programa aborda les qüestions econòmiques de manera didàctica i accessible. Atén els vessants formatius i informatius del servei públic i s’adreça a una audiència amb inquietuds sobre economia domèstica i consum. A més a més, l’espai para atenció a tota mena d’empreses: pimes, emprenedors i iniciatives que aposten per la sostenibilitat i la innovació al nostre territori.

La jornada de treball s’inicia amb les tasques habituals, i comencen per les que són més urgents. Pere i Paloma obrin camí: comproven que el guió està tancat, Alexandra el revisa i Arturo imprimeix guions i escaleta.

Una vegada tancat el programa del dia, es posen amb el de l’endemà (tenim faena per a donar i vendre). Pere i Paloma es distribueixen els guions i avancen el contingut. Cora, Arturo i Alexandra elaboren les seccions breus —ofertes, xarxes socials, diccionaris, “sabies que”, “desxifrant” i “oients”—. La secció d’ofertes és diària i trien una de les altres seccions per a cada programa segons el tema del dia. Arturo s’encarrega de fer l’escaleta, revisar les sinopsis i citar els convidats per als programes següents, i Alexandra corregeix l’última versió dels guions.

Els dimarts a les 17:00 h fan reunió de graella, en la qual comenten els temes i convidats per a la setmana següent i preparen la programació per a enviar-la a la cadena.

També tenen un espai zen. Un dia a la setmana fan una pausa de deu minuts per a respirar amb les indicacions de Paloma. Així, quan tornen a la faena, se senten més relaxats i preparats per a enfrontar-se a les complicacions del canviant món de l’audiovisual.

Vora les 18:30 h arriben els convidats. Cora o Arturo els arrepleguen i els fan fotos i vídeos per a publicar en les xarxes socials. Després, els acompanyen al camerino, on acudeixen Pere i Paloma quinze minuts abans del programa per a comentar-hi els aspectes bàsics de l’entrevista. Esta primera presa de contacte ajuda a calmar els nervis. A les 19:00 h comencen el programa en directe, que té una duració d’una hora. A les 20:00 h finalitzen el programa i amb un “au, cacau” acaben la jornada.

Pere Ferrer presenta i codirigeix Cadena de Valor
Pere Ferrer presenta i codirigeix Cadena de Valor

Com a anècdota, un dia, per circumstàncies que no venen al cas, van fallar els dos convidats i la telefonada habitual que fan al programa dos hores abans de pujar a l’estudi. La maquinària es va posar en marxa i van resoldre el repte amb una nota més que digna gràcies a la improvisació i la llarga llista de contactes que acumula el programa. Ni tan sols van canviar la temàtica que tenien preparada.

Ens diuen que senzill, senzill… no hi ha res. Però tot és més fàcil quan gaudeixes del teu treball. Per sort, són un equip entregat, uns apassionats de l’audiovisual, del periodisme, de la comunicació, de les lletres… i és gràcies a esta passió que fins i tot les coses més complicades es tornen senzilles.

És cert que els programes no apareixen per art de màgia, cal organitzar-los. Potser, esta és la part més complicada: pensar nous temes cada dia, buscar els professionals més adequats de cada sector i mantenir-los perquè, quan un convidat renuncia a última hora, cal remoure cel i terra per a trobar-ne un altre a punt per al programa (un poc d’adrenalina no va malament de tant en tant).

D'altra banda, el més complicat de tot —quasi impensable— és que una setmana siga perfecta: que no falte cap convidat, que no calga afegir cap tema, que les previsions de la graella siguen les previstes… però ells ja s'han fet tot terreny. S'han preparat per a fer front a l’adversitat i, junts, fan que tot parega fàcil.

També et pot interessar

stats