Com es fa... La cuina de Morera
La cuina de Morera és el lloc de trobada per als amants de la cuina mediterrània i saludable. El cuiner Jordi Morera i la nutricionista Ana Sirvent ens acosten a la riquesa de la nostra gastronomia mitjançant receptes fàcils de cuinar a casa i combinen el receptari tradicional valencià amb les creacions més originals del nostre xef.
Darrere de les càmeres hi ha un equip integrat per 26 persones: un cuiner presentador que elabora les diferents receptes del programa i una nutricionista presentadora que aporta informació nutricional de cada recepta. El segon cuiner prepara les mateixes receptes que, després, eixiran en pantalla. Mentrestant, el director porta el control absolut del contingut, la imatge gràfica, el decorat i el repàs de cada guió amb Jordi i Ana. El realitzador coordina les càmeres i repassa els programes després d’editar-los. Al seu costat, l’ajudant de realització controla els temps i les fases de cada recepta. La regidora comunica la informació del control de realització al plató.
La producció està integrada per tres persones: un coordinador de producció que controla totes les fases del projecte amb la cadena —així com la preproducció, producció i postproducció—, una direcció de producció encarregada de contractar i assegurar el correcte funcionament de tots els departaments i un ajudant de producció que controla el dia a dia de la producció perquè tots puguen fer la faena correctament. El guionista aporta el contingut en totes les fases del programa i a la redacció es comprova que el contingut dels nostres presentadors siga el correcte. No falten els encarregats de pentinar i maquillar els presentadors, així com un estilista responsable de la roba i els complements.
En un programa d’estes característiques en què el menjar ha d’entrar pels ulls, l’attrezzista és responsable de mostrar els ingredients i els bodegons del programa atractius i deliciosos. Amb ell, trobem l’ajudant d’attrezzo i un auxiliar que atén el cuiner en tot el que necessite. La muntadora edita el programa i l’auxiliar muntatge s’encarrega de la sincronització, els grafismes i l’etalonatge dels programes. Hi ha un tècnic de so directe responsable de la gravació del programa. En La cuina de Morera hi ha un càmera de grua encarregat de moure este element de pes i dos operadors de càmera. El cap tècnic és el responsable de la part tècnica del plató. Per últim, un locutor serà la veu en off de les receptes del programa i un lingüista serà el corrector del guió perquè s’adeqüe al valencià.
La jornada comença el dia d'abans de la gravació: el segon cuiner prepara amb antelació els plats. A les set del matí arriben Jordi Morera i Ana Sirvent per a maquillar-los, pentinar-los i vestir-los. En cada recepta, hi ha una reunió prèvia de l'equip d’attrezzo amb Jordi per a conéixer els passos a seguir i una altra reunió amb la resta de l'equip, amb el director i Ana Sirvent per a llegir el guió. Graven l’entradeta, la recepta i el comiat del programa. Tot este procés es repeteix sis voltes al dia.
Les postres són el més difícil de cuinar; de fet, una vegada van haver de cuinar al forn un flam cinc vegades perquè era molt difícil que quallara.
El més senzill és coordinar un equip talentós: tant els presentadors com els tècnics són grans professionals que disfruten amb el treball i fan que tot siga senzill. El més complicat és trobar productes quan no són temporada, perquè graven tandes de 65 programes i han d’estar atents perquè els millors ingredients estiguen en La cuina de Morera.