El llegat virregnal i la cultura quítxua de Quito en ‘Valencians al món’
Aquest dimecres el programa més viatger d’À Punt visita el patrimoni i la espectacular natura de la capital de l’Equador
Aquest dimecres 1 de desembre a les 22.00 h Valencians al món ens descobreix els secrets de Quito. El reporter Enrique Tena visita la capital més antiga d’Amèrica del Sud i ens descobreix el seu llegat colonial.
Entre els valencians i valencianes que viuen a la capital de l’Equador coneixerem Priscila, de Benicarló (Baix Maestrat), que fa 8 anys que viu a Quito. Amb aquesta actriu i balladora de flamenc veurem l’església de la Companyia, una de les manifestacions barroques més importants del món i també tastarem l’aigua de coco. A més, ens presentarà la seua família i ens mostrarà el seu xou de flamenc en un restaurant de menjar espanyol.
De la mà de Jennifer, de Càlig (Baix Maestrat), visitarem la meitat del món, per on passa la línia de l’equador. Aquesta psicòloga que fa set anys que viu allà va arribar al país en una missió humanitària i, finalment, va decidir quedar-se a viure quan va conéixer el que ara és el seu home. Amb ella també visitarem un mercat tradicional i pujarem en telefèric a un dels volcans de la ciutat.
També coneixerem Gema, de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria), que fa cinc anys que viu a la capital de l’Equador. Amb ella visitarem una comunitat indígena, ens banyarem al riu i entrarem a la selva, on observarem els animals, alguns de perillosos, a la llum de la lluna.
Per la seua banda, Pepa, de València, que fa dos anys que viu a Quito, veurem la Plaza Grande, la més significativa de la capital equatoriana, i pujarem al mirador de la Virgen del Panecillo. Pepa ens convidarà a tastar alguns dels plats més tradicionals de la gastronomia de Quito i visitarem la casa museu del pintor Guayasamín.
I, finalment, coneixerem Tamara, que va acabar a l’Equador fa dotze anys per motius de faena. Amb aquesta treballadora del sector de la neteja nascuda a València visitarem el mercat d’Otavalo, el més gran d’Amèrica del Sud pel que fa a l’artesania. El seu marit equatorià ens prepararà un plat típic: la dacsa torrada.
Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.