El negoci de la fertilitat, en el punt de mira de ‘Zoom’
Espanya és el segon país amb menys natalitat de la Unió Europea. Els espanyols, no sols tenim menys fills que fa uns anys, sinó que cada vegada els tenim més tard. A què es deu aquest descens? Zoom investiga els motius pels quals cada vegada retardem més el moment de ser pares.
A la Comunitat Valenciana, l'edat mitjana per a tindre el primer fill oscil·la entre els 29,74 del Baix Segura i els 32 anys de València. Molts rostres coneguts han sigut mares amb més de 40 anys, com Susan Sarandon amb 47, Ana Rosa als 48 o Glòria Serra, prop dels 50. No obstant això, es coneixen bé els riscos de retardar la maternitat?
Els problemes de fertilitat que es troben en el camí han motivat l'augment considerable del nombre de clíniques. Un negoci que ha crescut amb el pas del temps, però quants diners mou?
El creixement de la indústria de la fertilitat ha convertit els gàmetes masculins i femenins en productes de compra i venda. La legislació espanyola especifica que la venda no tindrà mai caràcter lucratiu, sinó altruista. Ara bé, també afig que les donacions es compensaran econòmicament per les molèsties. Llavors, quina és la realitat? El donant ho fa per diners?
Més enllà del seu benefici, l'espai d'investigació produït per Secuoya Studios indaga en l'evolució d'aquesta pràctica. Cada vegada més espanyoles prefereixen quedar-se embarassades sense moure's del seu domicili, amb només un clic accedeixen al tràmit: és la inseminació casolana. El nou episodi de Zoom també demostra la facilitat que existeix per a contactar amb donants per Internet, així com per a aconseguir el seu semen i un kit d'autoinseminació, però quins riscos comporten? La resposta, en À Punt el dilluns 2 d’octubre a les 22 hores.
Últim capítol de ‘Crònica mèdica’
Acaba aquest dilluns la docusèrie Crònica mèdica, que narra la malaltia des de l’esperança, la valentia i el sentit de l’humor dels protagonistes. Són un grapat d’inconformistes que, davant de situacions molt complicades, han decidit lluitar per uns serveis públics més forts. Són una mostra d’un optimisme rebel: no només denuncien allò que no funciona, sinó que lluiten per a canviar la realitat. En aquest últim capítol, Marina comença una nova vida després de l’operació. Fide visita Óscar, l’investigador que està buscant una cura per a la seua malaltia, acompanyada per joves pacients que podrien aprofitar-la. Isaías continua lluitant per la seua autonomia, i les vides de Fran, Clara i Belén continuen.