'Valencians al món' comença el 2024 visitant Suïssa
El programa de les nits dels dimecres d’À Punt viatja al país helvètic per a gaudir dels mercats de Nadal, els paisatges nevats i l'atmosfera tan màgica que envolta este país durant les festes.
Aquest dimecres 3 de gener, a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món viatjarà a Suïssa amb el reporter Lluís Liñana, ja que el país ofereix una experiència nadalenca realment encantadora. Els mercats de Nadal, els paisatges nevats i la cultura hivernal capturen l'esperit d'una festa on els protagonistes són, sense dubte, la nostàlgia i la il·lusió.
Sara Salcedo, veïna de Sagunt (Camp de Morvedre), fa deu anys que viu a Zúric. Citarà l’equip en un dels mercats de Nadal més bonics de la ciutat: el que està a l'Estació Central de Zúric. Aquest mercat atrau milers de visitants cada dia, ja que és un dels pocs de la ciutat que estan a recer del fred. Després, visitaran Weiningen, un poble de 4.500 habitants als afores de Zúric. La valenciana i l'equip passejaran pels carrers i aprofitaran per a tirar-s'hi en trineu i gaudir de la neu. Més tard, faran una visita a Illuminarium, lloc on la valenciana i el reporter es retrobaran amb la seua infància gràcies a l’espectacle d’animació infantil Yuki i els seus amics. L’equip s’acomiadarà de Sara al mercat de Nadal de Nachtsalle.
Antonio Cánovas, veí d'Asp (Vinalopó Mitjà), fa set anys que viu a Zúric. Quedarà amb l'equip del programa al parc Arboretum i, d’allí, es desplaçaran fins al FIFA Museum, seu de la Federació Internacional de Futbol Associació. Allí, Antonio i Lluís reviuran alguns dels moments més èpics del món del futbol i, a més, es convertiran en comentaristes esportius per un dia. Més tard, assistiran a un concert de Nadal a l’Òpera de Zúric i, després, aprofitaran per a gaudir, des del balcó de l'edifici, d'unes vistes molt nadalenques de la ciutat. Acabaran el dia dient-se adeu al mercat de Nadal de Bellevue.
Juan Alzamora, veí d'Elx (Baix Vinalopó), fa cinc anys que viu a Zúric. Es trobarà amb l'equip a Quaibrücke i, seguidament, tots junts, aniran a Bürkliplatz, on assistiran a un taller de ciris i aprendran a fer-ne. Allí, descobriran que l'elaboració de ciris de manera artesanal és una tradició a Suïssa des de l’any 1969. Després, visitaran el Singing Christmas Tree, on, tots els dies de desembre, un cor de xiquets canta nadales damunt d'un gegantesc arbre de Nadal. Més tard, aniran de compres al mercat de Niederdorf, el més antic de la ciutat, i, a continuació, faran una parada per a menjar. Finalment, visitaran Gate Gourmet, lloc on treballa Juan, i allí ell mateix aprofitarà per a contar en què consisteix la seua faena.
Marta Tamarit, veïna de Picanya (Horta Sud), fa nou anys que viu a Solothurn i allí és on citarà l’equip. Una vegada reunits, el programa i ella, aniran fins al bosc d'Obedorf, des d'on pujaran en telefèric fins al cim de la muntanya. Dalt, es trobaran amb Weissenstein, un escenari de pel·lícula a 1.260 metres d’altura sobre el nivell del mar, i, des d'allí, es tiraran en trineu. Més tard, tornaran a Solothurn per a fer-hi un passeig i faran una parada per a tastar alguns plats tradicionals suïssos. Entre ells, provaran el rösti, un menjar tan calòric que, tradicionalment, era el desdejuni dels agricultors de Suïssa. Per últim, i després de dinar, Marta i l'equip s'acomiadaran.
Laura García, veïna de Castelló de la Plana, fa onze anys que viu a Solothurn. L'equip començarà l'entrevista amb ella mentre passegen pel nucli antic de la ciutat. A continuació, faran una parada a la pastisseria Hoferi i, més tard, visitaran Diaspora TV, canal de televisió on treballa la valenciana. Continuaran la ruta fins a un mercat de Nadal i, allí, l'equip coneixerà la família de Laura i li dirà adeu.
Leroy Lapaz, veí d'Elx (Baix Vinalopó), fa onze anys que viu a Berna. Quedarà amb l’equip a la ciutat on viu, la qual és la capital de Suïssa i la quinta urbs més poblada del país amb 133.000 habitants. El valencià estarà esperant el programa a Zytgloggeturm, una torre rellotge del centre de Berna. Més tard, el valencià ensenyarà la seua casa i presentarà la seua parella, Merven, d'Albània. Per a acabar l'aventura, tots junts visitaran Berner Sternenmarkt, i, allí, s'acomiadaran.
El deliciós món del formatge suís: un tresor gastronòmic
El formatge és una joia de la cultura culinària de Suïssa, on la diversitat de varietats, com ara l'emmental i els seus característics forats, el gruyère afruitat, la cremosa raclet o el tête de moine, tallat en làmines fines, ofereix una experiència de sabors única. Aquest país alpí ha fet del formatge més que un aliment: ja és una part fonamental de la seua identitat. I és que, actualment, fins i tot les formatgeries artesanals i les pastures alpines donen forma a una tradició que abraça els sentits i captiva els paladars de locals i visitants.