‘Valencians al món’ seguix Carlemany per Bèlgica i Alemanya
Este dimecres a les 22:45 hores farem la coneguda Ruta de Carlemany, que ens transporta al temps d’este gran emperador
Valencians al món farà un emocionant viatge per la Ruta de Carlemany, un itinerari que travessa Bèlgica i Alemanya i que ens transporta als temps dels grans conqueridors i emperadors. El reporter Alfons Ferrandis seguirà l’estela d’este emperador, del qual descendeixen la gran majoria de reis europeus actuals. Este dimecres 2 d’abril, a les 22:45 hores en À Punt.
Aina Errando, de València, fa cinc anys que viu a Bèlgica. Amb ella farem parada a la Universitat de Lovaina, una de les més antigues d'Europa, i parlarem de la minúscula carolíngia, el sistema de lletres que va establir Carlemany en els segles VIII-IX durant el seu regnat per a millorar la comunicació i l'educació.
Miquel Valero, de Castelló de la Plana, resideix a Bèlgica fa quatre anys i mig, i amb ell farem un tast de cervesa, ja que esta beguda està relacionada amb la Ruta de Carlemany en l’Europa central d’aquells anys.
Irene Peris, de Tavernes Blanques, fa dos anys que viu ací. Amb ella veurem la Grand Place de Brussel·les, epicentre històric de la ciutat i estretament vinculada a les diverses monarquies que han governat la regió. Des dels ducs de Borgonya fins als Habsburg, la plaça ha sigut testimoni de la influència de grans dinasties europees. Un dels seus edificis més emblemàtics, la Maison du Roi, va ser residència dels monarques espanyols que, com la majoria de les cases reials europees, descendeixen directament de Carlemany.
Rafael Sales, de Castelló de la Plana, fa 25 anys que viu a Bruges i amb ell visitarem l’església de la Santa Sang, un dels temples més emblemàtics de Bèlgica que guarda una de les relíquies més venerades del cristianisme: una ampolla que, segons la tradició, conté la sang de Crist. De fet, Carlemany, considerat el pare d’Europa, va tindre un paper fonamental en l’expansió i consolidació del catolicisme.
Seguint la Ruta de Carlemany, el programa visita Alemanya, concretament Aquisgrà, la ciutat més occidental del país. Allí coneixerem Mónica Cremades, de València, que fa quatre anys que viu en este país. Mónica ens conduirà fins a la majestuosa catedral d'Aquisgrà per a mostrar-nos un dels grans tresors de la història europea: el tron de Carlemany. Este emblemàtic tron de marbre va ser testimoni de la coronació de nombrosos emperadors del Sacre Imperi Romanogermànic durant vora 600 anys.