Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

‘Valencians al món’ viatja a Basilea, la capital cultural de Suïssa

El programa de les nits de dimecres ens descobrirà els indrets de la tercera ciutat més poblada del país helvètic

Esther Vacas, veïna de Sedaví (L'horta Sud) / Departament de Comunicació
07 de novembre 2023 - 11:44

Aquest dimecres 8 de novembre a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món viatjarà, amb la reportera Cristina Orts, a Basilea, un centre econòmic i cultural dinàmic al cor d'Europa.

Juan Pérez, veí de Castelló de la Plana, fa dos anys que viu a Basilea. Amb ell, visitaran Spalenberg i la Marktplatz. Més tard, faran un tour pel riu Rin. Allí, coneixeran la Wickelfisch, una bossa de bany flotant amb forma de peix i de colors vius inventada a Basilea, i aprofitaran per a banyar-se al riu. Acabaran, finalment, a la zona alternativa de la ciutat, concretament, al restaurant Sandoase.

Esther Vacas, veïna de Sedaví (Horta Sud), fa onze mesos que viu a Basilea. Quedaran amb ella a Kleinbasel i, des d'allí, agafaran un ferri per a desplaçar-se fins a Grossbasel, on es banyaran en una de les fonts de la ciutat. Després, visitaran el campus Novartis, on treballa Esther. Seguiran al Markthalle, el mercat de la ciutat, on faran parada per a menjar. En acabar, aniran a Jacob’s Basler-Leckerly, la fàbrica d’un dels dolços més típics de Suïssa: les galetes Leckerly. S’acomiadaran d'Esther a Oetlinger Buvette, unes terrasses a l’aire lliure on hi ha barbacoes per a ús públic. Allí, coneixeran els amics de la nostra valenciana.

Javier Gilabert, veí de Xàbia (Marina Alta), fa quinze anys que viu a Basilea. Els esperarà a la Münsterplatz i aprofitaran per a visitar la catedral de la ciutat. Seguidament, travessaran la frontera alemanya i es traslladaran a Weil am Rhein. Més tard, faran la compra a l’estil de Basilea: creuant les tres fronteres (Alemanya, França i Suïssa) per tal de trobar els millors preus. Tornaran a Binningen, on està la casa de Javier, i coneixeran la família mentre preparen el menjar. Hi tastaran una fondue, un plat típic suís.

Javier Gilabert, veí de Xàbia (La Marina Alta)

Javier López, veí d’Alacant, fa un any i mig que viu a Basilea. Amb ell, aniran novament a Weil am Rhein, que fa frontera amb Suïssa. I, per a acabar, visitaran el Campus Vitra, una empresa familiar que es dedica a dissenyar i fabricar mobles. Aquest va obrir l’any 1989 i és una visita obligada per a tots els amants del disseny i l'arquitectura.

Ana Arcos, veïna d’Alacant, fa un any i mig que viu a Basilea. Es trobaran amb ella a Grossbasel i, a continuació, visitaran el teatre Tabourettli, el més menut i antic de Suïssa. Allí, veuran que Calatrava, l’arquitecte valencià més internacional, ha deixat la seua empremta. Més tard, es trobaran amb Javier, l’anterior valencià, a Junteressli Keller, on ens disfressaran. Descobriran que el carnestoltes de Basilea és el més famós del país i que, a més a més, és patrimoni de la humanitat de la Unesco. Finalment, s’acomiadaran d'Ana a la torre de Sant Alban.

Ana Arcos, veïna d'Alacant

María Adobes, veïna de Vinalesa (Horta Nord), fa tres anys que viu a Basilea. Els citarà a Sant-Louis, França, i, amb ella, visitaran Huningue, on faran caiac. Seguidament, a Rheinfelden, agafaran un vaixell que els traslladarà fins al centre de la ciutat i, allí, faran un viatge en el temps. Visitaran el museu dels joguets del món, on es troba la col·lecció d'aquest tipus més gran d’Europa: hi ha 6.000 joguets. Després, també, visitaran un dels museus més menuts del món, el museu Hoosesagg. Acabaran passejant pel carrer Schneidergasse.

Sara Ruiz, veïna de Foios (Horta Nord), fa sis anys que viu a Basilea. Sara els esperarà a Mittlere Brücke, el pont més antic de Basilea. Seguidament, aniran a Saint Johann, on està el seu estudi de treball, i els l’ensenyarà. Allí, descobriran que, a la ciutat, se celebra la fira d’art contemporani més important del món: Art Basel. Per últim, visitaran la font de Tinguely, on coneixeran Álvaro, el seu home, valencià també.

Sara Ruiz, veïna de Foios (L'Horta Nord)

Álvaro Galve, de Valencià, fa sis anys que viu a Basilea. Amb ell i Sara, l’anterior valenciana, visitaran la confiteria Schiesser, on tastaran l’autèntic xocolate suís. Més tard, es traslladaran a la casa d'Álvaro, on ell i la dona els ensenyaran una particularitat: al soterrani tenen un búnquer. I és que una llei federal de l’any 1963 deia que tot ciutadà que visquera al país havia de tindre una plaça assegurada en un refugi. Acabaran l’aventura per Basilea a Falknerstrasse.

Basilea, la destinació ideal per als amants del xocolate

Basilea ofereix als visitants una temptadora experiència gastronòmica: el xocolate suís. La ciutat alberga una sèrie de xocolateries i botigues de xocolate de renom on es pot gaudir d'una àmplia varietat de creacions xocolateres d'alta qualitat. Els amants del xocolate trobaran a Basilea un paradís culinari ple de trufes delicadament elaborades, pralinés irresistibles i tauletes de xocolate artesanes. La ciutat, a més a més, té un vincle històric rellevant amb el xocolate, ja que va ser ací on, l'any 1908, es va fundar la icònica marca Toblerone.

Els visitants poden submergir-se en la història i l'art de la fabricació del xocolate suís al Museu del Xocolate de Basilea, on es poden conéixer els secrets de la producció d'aquesta delicadesa suïssa. Les degustacions de xocolate també són una activitat popular a la ciutat i són l'oportunitat d'assaborir el distintiu i exquisit gust del xocolate suís de primera qualitat. En resum, Basilea és una destinació ideal per als amants del xocolate que desitgen explorar i gaudir la tradició més dolça de Suïssa.

 

També et pot interessar