‘Valencians al món’ visita Lucerna, el poble més turístic de Suïssa
Dimecres descobrirem els valencians que triaren aquest lloc del país helvètic per a fixar la seua nova residencia.
Aquest dimecres 6 d’abril a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets del poble més bonic de Suïssa: Lucerna. El reporter Lluís Liñana ens mostra el seu patrimoni, els seus paisatges de conte de fades i les històries personals dels nostres valencians.
Marta, d’Oriola (Baix Segura), fa sis anys que viu a Lucerna. Amb aquesta enginyera veurem el seu lloc de faena: la fàbrica Pilatus, una empresa molt famosa que construeix avions. També visitarem sa casa, on el seu marit ens prepararà un dinar típic del país. Amb ells practicarem l’esquí de fons.
Sara, d’Aielo de Malferit (Vall d’Albaida), fa un any i mig que viu a Suïssa. Amb aquesta professora de ball veurem alguns dels llocs més coneguts de la ciutat: la KKL que és la sala de concerts més famosa, el metro, l’antic Ajuntament, la botiga de navalles Victorinox o una preciosa església jesuïta, una obra barroca de les més estimades dels Alps.
Josep, de Carrícola (Vall d’Albaida), fa set anys i mig que viu a Lucerna. Amb aquest músic d’oboé pujarem al mont Rigi per a caminar amb raquetes de neu, practicar surf de neu i passejar en trineu. També navegarem al llac dels Quatre Cantons i entrarem a l’Escola de Música de Lucerna, on Josep ens interpretarà una peça clàssica.
Noelia, d’Elx (Baix Vinalopó), fa quatre anys que viu a Lucerna. Amb ella visitarem El Lleó Ferit, un monument commemoratiu als caiguts de la Guàrdia Suïssa durant la Revolució Francesa. També veurem la muralla de Museggmauer, un vestigi medieval molt conegut a la ciutat, i el famós pont de Kapellbrücke.
Fernando és de València i fa dos anys que viu a Lucerna, on treballa com a certificador d’avions. Amb ell veurem el Museu del Transport, el més visitat de Suïssa, on provarem cotxes i simuladors de vol; tastarem el famós xocolate i visitarem una rellotgeria artesanal regentada per una família que fa miniatures per a col·leccionistes.
Fundada entorn del monestir benedictí de Sant Llogari, el s. VIII depenia de l’abadia de Murbach, i el XIII passà a la casa d’Habsburg. Bastió del catolicisme en l’època de la Reforma, Lucerna va ser la seu de la nunciatura pontifícia a la Confederació Helvètica (1601-1873). Durant el domini napoleònic (1798-1803) va ser capital de tota l’Helvècia. Conserva diversos vestigis medievals, com el Pont de la Capella, la Torre de l’Aigua i una col·legiata; el seu ajuntament és renaixentista.
Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.