‘Zoom’ analitza els efectes de la sequera i busca solucions a la falta d’aigua

El programa d’investigació d’À Punt es planteja si s’han de prendre mesures ja per a garantir el subministrament d’aigua en el futur

Repartiment d'aigua a Benitatxell
Repartiment d'aigua a Benitatxell / À Punt
20 de setembre 2024 - 11:18

L'any 2023 va ser l’any més càlid des que hi ha registres a la Comunitat Valenciana i el més sec dels últims quaranta anys, des del 1983. La sequera que arrosseguem a la nostra comunitat de fa anys provoca conseqüències molt serioses en molts àmbits de la nostra terra. Per què no plou? Com afectarà a la nostra vida la falta de pluja?

La situació dels pantans repartits per les comarques valencianes empitjora cada setmana. Les reserves hídriques valencianes se situen considerablement per davall de la mitjana dels últims deu anys. L’equip de Zoom, amb Jose Sáez al capdavant, investiga si està el canvi climàtic darrere de la sequera que patim i si estes són cícliques i no ens n’hem de preocupar.

Alguns municipis fa quasi un any que contracten camions cisterna per a proveir els veïns i veïnes. El programa d’À Punt, produït en col·laboració amb Secuoya Studios, estarà en eixos municipis i ens mostrarà com és la vida sense aigua.

Quin és l’impacte de la sequera a la CV? Agricultura i ramaderia s’han vist molt afectades per la falta d’aigua amb pèrdues milionàries. El camp pateix quantiosos danys i a algunes comarques del nord de Castelló, la situació dels ramaders ha sigut tan crítica que s’han vist conduïts a solucions contundents, com sacrificar els animals.

Per a alleugerar la situació que viu el camp, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha aprovat un pla extraordinari d'ajudes directes dotat amb 17 milions d'euros. En el programa es comentaran els punts més destacats d’estes ajudes. 

El canvi climàtic agreuja els problemes endèmics de falta d'aigua a Espanya. És necessari prendre mesures que garantisquen el subministrament en el futur. Consumir menys aigua o millorar les infraestructures? S’hauria de pensar en la sequera com un problema estructral? Quina n’és la solució?

Este dilluns 23 de setembre a les 22:45h, Zoom posa el focus sobre “La sequera, un mal crònic”.

També et pot interessar

stats