‘Zoom’ investiga per què el megawatt marca rècord cada dia i per què Espanya és el cinqué país de la UE amb la factura de la llum més cara
El programa d’À Punt respon dilluns a les preguntes que es fan els consumidors per l’augment sense precedents del preu de la llum
El preu de l'electricitat ha registrat un màxim històric darrere d'un altre en els últims mesos. Constantment escoltem i llegim als mitjans de comunicació que el cost de l'hora megawatt ha tornat a pujar, però qui o què està fixant aquests imports? Per què són més alts que mai? ‘Zoom’, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt analitza aquest increment continuat sense precedents, una pujada que segons l'OCU podria elevar la factura d'octubre una mitjana de 100 euros, un 14,4% més que la de setembre.
L'equip liderat pel periodista Bérnar Giménez aborda des de diferents fronts una problemàtica que col·loca a Espanya com el cinqué país europeu amb el rebut de la llum més car, en gran manera a causa de la multitud de conceptes (cost de l'energia, marge de la comercialitzadora, lloguer dels equips de mesura, impostos, peatges, càrrecs regulats…) que s'incorporen a la tarifa d'accés. Un galimaties que només l'11% dels usuaris entén correctament.
L'espai posa, a més, el focus en els tres milions i mig de persones que pateixen pobresa energètica i en com els afecta aquesta situació sense precedents. El programa es pregunta quines alternatives tenen aquelles persones que necessiten tindre encesos els seus aparells elèctrics independentment del moment del dia.
Una possible solució per a baixar el preu és apostar per les renovables, que resulten més barates i, per descomptat, menys contaminants. No obstant això, sorgeixen altres qüestions en aquest sentit: quanta energia d'aquest tipus es genera actualment? És suficient per a satisfer la demanda? Són sempre respectuosos amb el medi ambient?
Aquesta setmana fem ‘Zoom’ al preu de la llum.