‘Zoom’ fa un recorregut per la història de la música en valencià

El programa de reportatges d'investigació d'À Punt posa el focus en les raons de l'èxit nacional i internacional dels grups i cantants de la Comunitat Valenciana

'Zoom' dedica el reportatge al boom de la música en valencià
'Zoom' dedica el reportatge al boom de la música en valencià / À Punt
30 de desembre 2022 - 10:35

La música en valencià té cada vegada amb més adeptes. Escoltar cançons en llengües diferents del castellà fora de les nostres fronteres és cada vegada més usual i menys estrany. Un clar exemple d'aquesta popularitat és Zoo, una banda de la Safor que va actuar davant milers de persones en els recintes més importants de l'Estat: el Wizink Center (Madrid) i el Palau Sant Jordi (Barcelona).

Com ha arribat Zoo a aconseguir aquest èxit tan rotund fora de la Comunitat Valenciana? Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, fa un recorregut per la història de la música en la nostra llengua el dilluns 2 de gener. Raimon, Ovidi Montllor i grups com Al Tall o Carraixet van sembrar la primera llavor, però els músics de la Nova Cançó no van tindre gens fàcil, pel fet que les seues carreres es van iniciar en plena dictadura, anys en què imperaven la censura i les amenaces.

Dècades més tard, per l'any 2000, bandes musicals com Obrint Pas, Aspencat o La Gossa Sorda van anar contagiant les seues cançons en valencià a un gran públic, de tal manera que hui dia poden presumir de ser els pioners. Va ser tant gran l'auge, que persones que no havien escoltat mai música en valencià no podien deixar de cantar les seues lletres.

Zoom entrevista Pep Gimeno ‘Botifarra’, el cantador més popular del cant tradicional valencià
Zoom entrevista Pep Gimeno ‘Botifarra’, el cantador més popular del cant tradicional valencià

La música contemporània en valencià està indubtablement vinculada a la tradicional: les malaguenyes, els cants de batre, el cant d’estil… Zoom ha parlat amb Pep Gimeno, més conegut com el Botifarra, el cantador més conegut del nostre cant d'arrel.

Ara, la música en valencià viu un moment dolç gràcies a grups com a Zoo, La Fúmiga, Auxili, Els Jóvens, El Diluvi, Pupil·les o Tardor. L'espai de reportatges capitanejat per Bérnar Giménez acostarà, un poc més, la seua música a l'audiència.

Dilluns nit: especial música en valencià

Després de Zoom, À Punt continua amb la música en valencià amb un especial sobre el músic Vicent Torrent format pel documental i concert Racons i cançons. À Punt mostrarà com va ser la tornada de Torrent als escenaris, en la preparació d’un gran concert al Teatre Principal de València. Un testimoni viu d’un personatge fonamental en la cultura valenciana recent: membre fundador d’Al Tall, lluitador contra la repressió franquista, recuperador de la música folk valenciana... Un perfil polièdric, íntim i en profunditat, en temps present, a través d'un documental musical.

També et pot interessar

stats