• GUIES DIDÀCTIQUES | Una habitació pròpia arriba a les aules

  A la carta Una habitació pròpia | 10/11/2019 19:21
  À Punt

  Una Habitació Pròpia arriba a les aules: Descarrega't ací les guies didàctiques adreçades a l'alumnat d'ESO i Batxillerat sobre cadascun dels llibres tractats per Irene Rodrigo en aquest programa de divulgació literària per a televisió i ràdio.

  1. LA METAMORFOSI

  Com som, com ens veuen. Com són els que estan al nostre voltant. Per fora i per dins. Els insectes, les persones. Endinsa’t amb la guia de la Metamorfosi.

  LA METAMORFOSI

  2. 1984

  Una distòpia futurista, trencadora i colpidora. I una de les obres més llegides de la literatura amb què pots treballar en aquesta guia didàctica de 1984.

  1984

  3. ORLANDO

  Els tabús recòrren les pàgines del llibre: el canvi de sexe, d’identitat i una idea comuna: el paper de la dona a la societat. Més dades a la guia d’Orlando.

  ORLANDO

  4. LOLITA

  Xiqueta manipuladora o una víctima del seu padrastre? Ho sabrem amb l’ajuda d’una víctima d’abusos sexuals i amb la pintora Paula Bonet. Et presentem Lolita.

  LOLITA

  5. JÚLIA

  Joan Fuster reptà Isabel Clara-Simó a parlar de la revolució del petroli. Ella narrà el pas d’una dona, d’obrera a burgesa. Amb la guia coneixeràs millor Júlia.

  JÚLIA

  6. CREMATORIO

  Corrupció, ètica… actualitat diària traslladada a la literatura. Som tots un poc responsables del canvi de valors? Preguntes que es plantegen a Crematorio.

  CREMATORIO

  7. LA FIESTA DEL CHIVO

  Rebel·lar-se o acatar el poder: pot l’educació mostrar el camí que s’ha de triar? Però qui diu quin camí s’ha de triar? Quedes convidat a La fiesta del chivo i la seua guía.

  LA FIESTA DEL CHIVO

  8. A SANG FREDA

  Realitat ficcionada, novel·la negra en estat pur: l’assassinat d’una família a mans de dos criminals ben diferents. Un clàssic imprescindible. Parlem d’A sang freda.

  A SANG FREDA

  9. EL CARRER DE LES CAMÈLIES

  Buscar els orígens per a saber qui som no és un camí senzill. Acompanyem Cecília per aquest trajecte acompanyats de la gua didàctica d’El carrer de les Camèlies.

  EL CARRER DE LES CAMÈLIES

  10. EL CAMINO

  Valorem allò que tenim quan ho deixem arrere? Sembla que això li passa a Daniel el Mochuelo, protagonista d’un dels pilars de la literatura espanyola: El camino.

  EL CAMINO

  11. LA CONFESSIÓ DE LA LLEONA

  Àfrica evoca barreja cultural, tradició i avanç, contrastos on la dona ix mal parada. Passeja pel continent i pels sentiments amb La confessió de la lleona.

  LA CONFESSIÓ DE LA LLEONA

  12. LA CIUTAT I LA CASA

  Un format epistolar per a pensar sobre la incomunicació, els valors i allò què ens aporten les cases on vivim. Tens més informació a la guia de La ciutat i la casa.

  LA CIUTAT I LA CASA

  13. EL DÉU DE LES PETITES COSES

  Dissimular secrets de la infantesa, de la família… Aprendrem cóm es fa de la mà d’un actor i coneixerem millor la cultura índia de la ma d’El déu de les petites coses.

  EL DÉU DE LES PETITES COSES

  14. L'ANY DEL DILUVI

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Margaret Atwood amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo convida a reflexionar sobre la responsabilitat mediambiental de la humanitat i a qüestionar el sistema establert aprofitant que L’any del diluvi ha entrat en la seua habitació pròpia.

  L'ANY DEL DILUVI

  15. LA INVENCIÓN DE MOREL

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre d’Adolfo Bioy Casares amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Els dilemes morals que planteja el desenvolupament científic o les relacions virtuals cada vegada més freqüents en la nostra societat són alguns dels temes que Irene Rodrigo proposa abordar arran de La invención de Morel.

  LA INVENCIÓN DE MOREL

  16. FARENHEIT 451

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Ray Bradbury amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. La influència dels mitjans de comunicació, especialment els de caràcter audiovisual, centra gran part de l’anàlisi que Irene Rodrigo proposa amb motiu de la història narrada en Fahrenheit 451.

  FARENHEIT 451

  17. MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Manuel de Pedrolo amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo s’ha fet servir d’una de les novel·les més llegides en la nostra llengua per a inspirar una actitud positiva davant les dificultats de la vida i analitzar els rols de gènere vigents en el passat i el present.

  MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN

  18. LA LECCIÓN DE ANATOMÍA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Marta Sanz amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. La lección de anatomía ha resultat una obra idònia perquè Irene Rodrigo aborde la importància que li concedim o no a l’aspecte físic des de diferents perspectives.

  LA LECCIÓN DE ANATOMÍA

  19. LA CINQUENA PLANTA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Manuel Baixauli amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. La cinquena planta no tan sols parla d’una paràlisi física, sinó també emocional, la qual és més comú d’allò que es creu. Per no dir que la pateixen totes les persones en algun sentit al llarg de la vida. Irene Rodrigo ens convida a revisar el nostre benestar mental.

  LA CINQUENA PLANTA

  20. ALTA FIDELITAT

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Nick Hornby amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Com no podia ser d’altra manera, la música és protagonista de les activitats, però Irene Rodrigo també planteja qüestions més enllà que inclou la novel·la.

  ALTA FIDELITAT

  21. EL MAPA I EL TERRITORI

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Michel Houellebecq amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo aprofita l’oportunitat que concedeix aquesta novel·la per a aproximar-se al món de l’art des de perspectives diferents. A més a més, aborda un debat vigent en la societat actual: el dret a una mort digna.

  EL MAPA I EL TERRITORI

  22. UNA QÜESTIÓ PERSONAL

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Kenzaburo Oé amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo ha trobat una perspectiva diferent de l’estàndard sobre la maternitat i la paternitat arran d’aquesta novel·la, la qual també enllaça amb la Llei de Dependència, entre altres temes.

  UNA QÜESTIÓ PERSONAL

  23. CIEN AÑOS DE SOLEDAD

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Gabriel García Márquez amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. El llibre favorit de la presentadora convida a reflexionar sobre les relacions en un sentit molt ample: afectives en general, familiars en particular i també sexual.

  CIEN AÑOS DE SOLEDAD

  24. ASSAIG SOBRE LA CEGUESA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de José Saramago amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. El poder i el lideratge, sobretot entre les dones, són tema cabdal en aquesta novel·la. Irene Rodrigo, a més a més, crida l’atenció sobre les injustícies socials.

  ASSAIG SOBRE LA CEGUESA

  25. GOMORRA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Roberto Saviano amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. El crim organitzat i l’exclusió social són problemàtiques més pròximes d’allò que es pensa habitualment. Irene Rodrigo ajuda a detectar-les i resoldre-les.

  GOMORRA

  26. FRANKESTEIN

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Mary Shelley amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Un dels monstres més coneguts de la literatura universal ens aproxima a un seriós problema del present: l’assetjament escolar. A més a més, Irene Rodrigo aprofundeix en l’emprenedoria: com podem fomentar-la?

  FRANKESTEIN

  27. ALÍCIA EN EL PAÍS DE LES MERAVELLES

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Lewis Carroll amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Adolescència i drogues són dues de les qüestions que Irene Rodrigo aborda arran d’aquest conte, el qual ens endinsa en un món fantàstic que té molt de realitat.

  ALÍCIA EN EL PAÍS DE LES MERAVELLES

  28. EL LLIBRE DE LES BÈSTIES

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Ramon Llull amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo desperta l’interés per la política mitjançant activitats que, alhora, activen la participaciódemocràtica individualment i col·lectiva.

  EL LLIBRE DE LES BÈSTIES

  29. PERSÈPOLIS

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Marjane Satrapiamb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Activitats que trenquen barreres entre cultures i analitzen els drets de les dones arreu del món. Migració i feminisme es converteixen, per tant, en protagonistes a les aules arran de la lectura.

  PERSÈPOLIS

  30. EL TRAMVIA GROC

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Joan Francesc Mira amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene Rodrigo proposa un viatge per la memòria individual i col·lectiva per a reflexionar sobre la relació de la societat valenciana amb el territori al llarg de la història més recent.

  EL TRAMVIA GROC

  31. EL JUGADOR

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Fiódor Dostoievsky amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. La ludopatia és un problema de rabiosa actualitat que es pot abordar gràcies a la literatura. Irene Rodrigo planteja activitats que informen dels riscos del joc en línia, entre altres qüestions.

  EL JUGADOR

  32. A LA CARRETERA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Jack Kerouac amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. L’amor lliure i la qualitat de les relacions afectives són dos de les qüestions a treballar arran de la novel·la, que també és una oportunitat per a aprofundir en el concepte de contracultura. T’atreveixes a iniciar aquesta ruta literària?

  A LA CARRETERA

  33. MODERATO CANTABILE

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Marguerite Duras amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Creativitat, llibertat i humor són els tres eixos principals de les activitats que Irene Rodrigo ha preparat arran d’aquesta novel·la, que és tan breu com interessant pels temes que planteja.

  MODERATO CANTABILE

  34. WILT

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Tom Sharpe amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Irene aprofita l’ocasió per a analitzar l’humor com un element cultural en qualsevol part del món i per a promoure la necessitat d’una educació sexual.

  WILT

  35. YERMA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Federico García Lorca amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. La primera obra de teatre que passa pel programa pot ajudar a combatre el masclisme i a promoure més respecte enfront de la diversitat. La lectura d’Irene Rodrigo no deixa indiferent!

  YERMA

  36. SIDDHARTHA

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Herman Hesse amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Aquestes activitats permeten treballar les quatre dimensions de la persona explicades en la novel·la: cos, ment, emocions i esperit. Irene Rodrigo planteja connectar amb el jo interior i amb el món d’una manera diferent.

  SIDDHARTHA

  37. CELIA EN LA REVOLUCIÓN

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre d’Elena Fortún amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Conéixer les implicacions d’una guerra des d’una perspectiva poc habitual, la d’una xiqueta, pot servir per a educar en el pacifisme i, així, construir societats sense conflictes.

  CELIA EN LA REVOLUCIÓN

  38. CAÑAS Y BARRO

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre de Vicente Blasco Ibáñez amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Malgrat que és una novel·la la història de la qual es desenvolupa a principis del segle XX, planteja dilemes que segueixen vigents. Irene Rodrigo convida a tractar-los amb originals activitats!

  39. EL PETIT PRÍNCEP

  Ací pots descarregar la guia didàctica pensada per a treballar aquest llibre d’Antoine de Saint-Exupéry amb l’alumnat d’educació secundària i Batxillerat. Qui millor que alumnat i professorat per a renovar conjuntament el sistema educatiu? Açò mateix proposa Irene Rodrigo, entre altres qüestions.