• Homenatge a un dels millors pilotaris de la història: el Nel de Murla

  Esports Pilota | 05/08/2019 01:03
  Natxo Lara

  Aquest diumenge s'ha celebrat a Murla (Marina Alta) el trofeu de pilota més antic de la Comunitat Valenciana. És el que lloa la memòria de José Vicente Riera Calatayud, conegut esportivament com el Nel de Murla. Encara que va faltar el 1954, és recordat cada 4 d'agost amb la disputa del torneig i amb la imposició d'una corona de llorer a la placa que té dedicada al carrer de Dalt, que és on es disputen les partides principals.

  Enguany es compleixen 50 anys de la primera edició, i Murla ha volgut retre un record especial a un dels cinc magnífics de la pilota i que, per tant, llueix la seua fotografia al trinquet de Pelai de València. Al Nel de Murla se li atribueix l'autoria de la modalitat d'escola i corda, tal com certifica Antonio Reig, conegut com a Tonico de Murla, exjugador de la mateixa localitat que va arribar a conéixer el mestre i que no ha faltat a la jornada festiva d'aquest diumenge.

  A banda de les partides oficials, s'han disputat dues partides d'exhibició. La primera, de dones procedents de les comarques de la Marina Alta i Baixa, el Comtat i la Costera. I la segona, amb la participació de jugadors ja retirats però que havien participat en aquest trofeu en les darreres dècades. No han faltat ni el president de la Federació de Pilota de la Comunitat Valenciana, José Daniel Sanjuán, ni tampoc el coordinador de Pilota de la Generalitat, Sebastià Giner, que ha presentat un llibre sobre la modalitat de pilota grossa, escrit pels investigadors Víctor Agulló i Josep Congost. Una modalitat en desús que s'ha conservat especialment al Comtat i la Marina, i que està reintroduint-se a poc a poc a la resta del territori.

  Entre els assistents als actes commemoratius dels 50 anys del trofeu, no han faltat ni el besnet del Nel, Miguel Ángel Crespo, ni un altre dels grans de la història de la pilota, Paco Cabanes, el Genovés.