• Canvi de tendència

  L'oratge | 26/03/2019 13:50
  Javier Miró Nadal

  La situació meteorològica d'estabilitat que estem arrossegant les últimes setmanes pareix que comence a canviar. L'anticicló tendirà a retirar-se al nord a mesura que avance la setmana, i sembla que començarà a dominar un flux de vent marítim que ens deixarà dies més variables, més nuvolositat i temperatures més fresques durant les hores centrals del dia.

  Anomalia positiva del geopotencial a 550 hPa que domina sobre la Península.

  Tot apunta que esta tendència s'allargarà fins la segona setmana d'abril. Segons les prediccions a llarg termini del centre europeu, acabaria l'anomalia positiva de geopotencial* a 5.500 metres, que ha dominat durant tot el mes de març. Què vol dir açò? Sembla que l'anticicló s'estabilitzaria durant la primera quinzena d'abril al nord d'Europa, i continuaria afectant-nos a nosaltres un marcat flux de vent marítim, que deixaria un ambient més humit i fresc a les hores centrals del dia.

  Com es pot veure, els colors rogencs que corresponen a l'anomalia positiva del geopotencial es retiren cap al nord la primera setmana d'abril, i durant la segona van estabilitzant-se cap al nord d'Europa. A la nostra latitud, per contra, van apareixent colors blavosos que indiquen aquesta anomalia negativa de la pressió.

  Cal tindre en compte que estem parlant de tendències i que no estem fent una predicció definitiva. Però les prediccions són optimistes i es pot albirar una primera quinzena d'abril amb màximes suaus i més humitat a l'ambient.

  *Nota: el 'geopotencial' podria definir-se com la distribució de les pressions dels diferents nivells de l'atmosfera. A un anticicló, li correspon un geopotencial alt, mentre que a una borrasca li'n correspon un de baix.