• Com són les gotes de pluja?

  L'oratge | 28/04/2019 22:06
  Joan Carles Fortea

  Us heu plantejat mai com són les gotes de pluja? Quina forma tenen?

  Si us preguntem que imagineu una gota o que la dibuixeu, què penseu? Quines formes dibuixeu?  La forma que quasi tots dibuixem no és realment la d'una gota de pluja: és la de la típica gota d'aigua quan cau d'una aixeta, la forma de la qual té a veure amb la relació entre les forces de la tensió superficial i la força del pes de la massa d'aigua de la gota.

  Però les gotes de pluja no són d'aquesta manera. Com són les gotes de pluja?

  Primer comparem les dimensions d'una gota de pluja amb les d'una gota mitjana de núvol. Les gotes de pluja són mil·limètriques. En el moment en què les gotes dels núvols comencen a créixer, predominen les formes quasi esfèriques i les gotes es mantenen a l'atmosfera gràcies als corrents d'aire ascendents.  Les gotes dins dels núvols poden créixer de diferents maneres. Una és el xoc amb altres gotes.

  Quan la gota és prou gran i els corrents ascendents no la poden mantindre al núvol, cauen. A partir d'aquest moment, la velocitat de caiguda i la interacció amb l'aire fan que la gota es deforme i que la forma siga més prompte pareguda a la d'una hamburguesa. La gota pot arribar fins i tot a estirar-se i dividir-se en dues o més gotes. Llavors adquireix formes peculiars, algunes semblants a auriculars.  Una vegada es trenca la gota més gran, el procés es pot repetir abans de d'arribar a terra.

  Al principi de l'article podeu veure el vídeo del procés de caiguda.

  La pròxima vegada que estigueu sota la pluja, penseu en les formes de les gotes.