• El diumenge 14 d'abril ha sigut el dia més calorós des que va començar el 2019

  L'oratge | 15/04/2019 19:03
  À Punt Oratge

  Alacant diumenge. Salvador Cánovas

  El diumenge 14 d'abril, Diumenge de Rams, va ser un dia quasi d'estiu amb temperatures màximes que van superar els 30 °C en molts observatoris del litoral.

  La circulació de ponent, l'oratge anticilònic i l'arribada d'un massa d'aire càlida van fer que les temperatures màximes foren típiques de l'estiu un 14 d'abril.

  Diumenge va ser el dia més calorós, fins ara, de l'any 2019. Es van registrar valors màxims que van arribar fins a 31,5 °C a Tavernes de la Valldigna, a la Safor, i a 30,4 °C a l'observatori oficial de Vivers de València d'Aemet (Agència Estatal de Meteorologia). Castelló en va registrar 29°C de màxima; Alacant, Oriola i Sagunt van arribar a 30 °C de màxima.  Des de l’any 1900 la data més matinera en què s'han registrat 30 °C de màxima a l'observatori de València va ser el dia 2 de març del 1987, i la més tardana, el 3 d'agost del 1919.

  La tendència és clara i la podem veure en el gràfic següent. Cada vegada la data en què es registren 30 °C de màxima per primera vegada a l'any  té tendència a ser més matinera.


  València. Dia en què es registren 30 °C per primera vegada cada any.

  L'any passat a València es van registrar els 30 °C per primera vegada el 28 de març, abans que enguany. Enguany ha sigut més tard, però tot i les variacions d'un any a un altre, si ens fixem en la tendència a llarg termini, és a ser més matinera.  Dilluns les temperatures màximes han baixat en general i la tendència de la setmana serà a baixar més, amb valors, fins i tot, més baixos que la mitjana per a aquestes dates al final de la Setmana Santa. El diumenge 14 d'abril ha sigut un dia excepcional. Caldrà veure quan es tornen a repetir els 30 °C a la costa.