Júpiter, en oposició

Tindrem les millors condicions de l'any per a observar el planeta més gran del sistema solar.

Júpiter, en oposició
Júpiter, en oposició

Júpiter és el planeta més gran del sistema solar. Dins de Júpiter caben aproximadament 1.400 planetes tan grans com la Terra, i la massa del planeta duplica la massa de tota la resta de planetes del sistema solar.

Júpiter necessita onze anys terrestres per a fer una volta al Sol. 

La Terra orbita el Sol a una velocitat més del doble de la velocitat de Júpiter. Això implica que la Terra avança cada any Júpiter en la seua òrbita, i cada any la Terra passa just entre la posició del Sol i la de Júpiter. Exactament en aquest moment, des de la Terra tenim Júpiter en la direcció oposada al Sol, i és quan diem que tenim Júpiter en oposició, en aquest cas superior.

Al voltant d'aquest dia de l'oposició també és quan la Terra està més prop de Júpiter i, per tant, es donen les millors condicions per a observar aquest planeta des de la Terra.

A simple vista, si no tenim núvols, veurem Júpiter perfectament, com un astre brillant de color blanc. 

On cal mirar?

Just després de la posta de sol, caldrà observar en la direcció oposada al Sol. En aquest cas, entre les 22:00 i les 24:00 hores haurem d'observar cap al sud-est.

Aquests dies veurem Júpiter al costat d'una estrela de color més roig a la dreta, anomenada Antares, de la constel·lació de l'Escorpió. Més avançada la nit podrem observar el planeta Saturn a l'esquerra de Júpiter.

A simple vista allò que veurem serà un punt blanc, que no titil·la. Si podem fer ús d'algun telescopi, encara que siga xicotet, podrem observar els quatre satèl·lits més grans de Júpiter alineats.

Si fem ús d'un telescopi més gran, podrem arribar a observar, segons les hores de la nit, la Gran Taca Roja, el doble de gran que el planeta Terra. Aquest gran sistema nuvolós, perfectament identificable respecte a la resta dels núvols de Júpiter, està actiu com a mínim des que van començar a observar-lo, al voltant de l'any 1830. El gir dels núvols ens indica que és un sistema anticiclònic i, segons les últimes observacions, pareix que està en tendència a disminuir la grandària i, segons alguns astrònoms, podria desparéixer en les pròximes dècades. Hi estarem atents.

Encara que dilluns és el dia que tindrem millors condicions d'observació, realment a Júpiter el podrem observar perfectament tot l'estiu. Per tant, podeu planificar observar-lo hui o qualsevol dia de l'estiu. 

Com a curiositat, la llum necessita 8 minuts per a arribar del Sol a la Terra, i la llum que veiem reflectida als núvols de Júpiter va eixir del Sol fa aproximadament 74 minuts: 40 minuts per a  aplegar a Júpiter i 34 per a arribar de Júpiter a la Terra. Estem veient Júpiter com era fa aproximadament mitja hora.

Atents a les previsions de núvols, i prepareu bona protecció contra els mosquits.

També et pot interessar

stats