Les tempestes geomagnètiques: en el punt de mira del Sol

Hi ha un 12% de probabilitats que un esdeveniment solar d'aquesta magnitud afecte la pròxima dècada.

Les tempestes geomagnètiques: en el punt de mira del Sol
Les tempestes geomagnètiques: en el punt de mira del Sol

El Sol és el cos celeste que permet la vida a la Terra. Però, com bé sabem, aquest és un cos inestable i turbulent. En el seu nucli es donen infinitat de reaccions termonuclears per segon, i és així com es formen elements primaris com ara l'hidrogen i l'heli ionitzats.

Com que es tracta d'un sistema tan turbulent, es donen processos convectius molt explosius a la corona solar. Estimulats per les cèl·lules convectives internes del Sol, les ones de xoc són les que trenquen la superfície solar i és així com es donen les ejeccions de massa coronal. Aquestes, també conegudes com a tempestes solars, es formen aleatòriament i és impossible predir quan es formen i quan es propaguen.

Des de la Terra estem contínuament en el punt de mira, ja que orbitem al voltant del Sol. No hem de menysprear aquests fenòmens, ja que hi ha estudis (Riley, 2012) que estableixen en un 12% les possibilitats que un esdeveniment d'aquesta índole ocórrega la pròxima dècada.

Quines conseqüències hi hauria si ens afectara una tempesta solar?

Les ejeccions de massa coronal estan constituïdes per ones de radiació i vent solar que es desprenen del Sol. Aquesta ona tarda només 8 minuts a arribar a la Terra, i si és molt energètica, pot arribar a debilitar el camp magnètic i afectar l'excés de radiació a la superfície. A banda de ser perjudicial temporalment per a les persones, és especialment nociu per a circuits elèctrics, transformadors i sistemes de comunicació, ja que pot avariar-los. De fet, ahir es compliren 30 anys de la tempesta solar que va afectar la ciutat canadenca del Quebec. Com a resultat, més de 6 milions de persones es van veure afectades per una paralització de la xarxa elèctrica que va durar més de 9 hores, i es van generar pèrdues valorades en centenars de milions de dòlars.

A més, aquest fenomen pot tindre un impacte més agressiu en els satèl·lits que orbiten la Terra, ja que aquests queden desprotegits per l'atmosfera i reben grans quantitats de radiació UV. Molts instruments que depenen d'ells, com els GPS, els sistemes de navegació, o el telèfon es poden veure greument afectats. 

Cal no alarmar-se, ja que aquests esdeveniments extrems no solen donar-se amb molta freqüència, i a més, ha de coincidir que l'ejecció es produïsca en la mateixa direcció en què es trobe orbitant la Terra. Per això, aquestes tempestes no solen afectar-nos.

També et pot interessar

stats