• Dia de la Candelera i Dia de la Marmota, dues tradicions per a fer una previsió de l'hivern

  L'oratge Meteosaps | 02/02/2020 08:30
  À Punt Oratge

  El 2 de febrer és la Candelera, de gran tradició en la dita popular pel que fa a l'oratge. També és el Dia de la Marmota, ben conegut mundialment per la pel·lícula del mateix nom, protagonitzada per Andie McDowell i Bill Murray.

  Totes dues es corresponen amb la mateixa tradició o dita popular, que tracta de fer una previsió de com serà de fred el que queda d'hivern, a partir de com és el dia 2 de febrer.

  És curiós i significatiu que la previsió està basada en la mateixa observació. Si el 2 de febrer fa sol, queda més hivern i, si està més núvol, podem dir que l'hivern més dur s'ha acabat. Evidentment no té base científica, però s'ha fet un espai en la dita popular i la tradició oral.

  La dita, que té moltes versions i variants, diu que, si la Candelera riu, l'hivern és viu i que, si la Candelera plora, l'hivern és fora.

  La Candelera riu, si fa un dia assolellat, que coincideix amb el fet que la marmota veu la seua ombra i torna a amagar-se al cau. Si la Candelera plora, vol dir que fa un dia núvol, i per tant la marmota no veu la seua ombra i no s'amaga al cau.

  Les dues tradicions pareix que tenen origen al centre i nord d'Europa, des d'on es van escampar cap al sud d'Europa i cap a l'oest de l'Atlàntic, en aquest cas amb l'afegitó de l'ombra d'un animal, la marmota. I després va arribar la pel·lícula i ja tot va quedar ben publicitat.

  Ara mateix tenim més d'una marmota, còpies en altres poblacions, i el Dia de la Marmota s'ha convertit en una festa, així com en un reclam turístic per a aquestes poblacions dels Estats Units.

  I ara vegem: riu o plora?

  Enguany als EUA la marmota no ha vist la seua ombra i ha fet una previsió de primavera avançada. Ací hem tingut un dia assolellat, això vol dir que en principi encara ens queda fred d'hivern per a passar.

  L'únic que tenim clar és allò que diuen els mapes del temps, que farà calor fins dimarts i tornen les temperatures més normals per al febrer a partir de dimecres.