• Òbriguen els sentits, comencen les tempestes

  L'oratge | 12/04/2019 21:00
  À Punt Oratge

  Amb l’arribada de la primavera, pugen les temperatures i podem escoltar com les tempestes amb llamps i trons cada vegada es fan més habituals. Això no significa que durant l’hivern la nostra oïda no siga sensible a les tronades, sinó que a l’hivern són menys habituals.   Enguany els primers dies d’abril hem pogut observar ja els primers llamps al nostre territori, i es que amb la primavera, el calfament diürn permet la convecció a l’interior i per tant la formació dels cumulonimbes, i l’arribada dels primers ruixats en forma de tempesta acompanyada d’aparat elèctric.  


  El mapa de llamps indica com a l’abril aquests s’intensifiquen sobretot a les zones d’interior, amb més de 2 dies amb llamps de mitjana aquest mes.  

  Segons un estudi de Jorge González Márquez sobre la climatologia de les tempestes a Espanya, Alacant es troba entre la mitjana de nombre de tempestes en relació amb la resta de les províncies, València es troba entre els valors mitjans-alts i Castelló entre el grup de territoris amb valors alts. Tot i trobar-se entre la mitjana o per damunt de la mitjana de llamps en relació amb la resta del territori peninsular, a l’hivern en general els valors són baixos a les zones terrestres (màxim 1 dia de llamps al mes) i un poc més elevades a les zones marítimes (amb màxims de 2 dies de llamps al mes a l'hivern). El màxim de dies de tempesta es donen al setembre, tot i que a les muntanyes de l’interior és a l’agost. Cal remarcar també l’hora en què es produeixen, de forma general cap al migdia, a les zones interiors, i al llarg de la vesprada, al litoral, encara que les més matineres són les tempestes que es formen al litoral nord del territori (entre les 5 i les 6 del matí). 


  Els contraforts de la serralada Ibèrica són una de les zones amb més dies de tronades (freqüència de 6 dies per mes), tant com els Pirineus. A més a més, les tronades que es produeixen sobre les muntanyes de la serralada de Gúdar i el Maestrat són més fortes. Castelló és la tercera província en densitat de llamps de l'estat. 

  Tinguen ben actius els sentits, els primers llamps ja ens han visitat.