• Plourà per Setmana Santa?

  L'oratge | 08/04/2019 21:58
  Javier Miró Nadal

  Molta gent ens pregunta quin oratge tindrem per Setmana Santa, i la figura del meteoròleg, per aquestes dates, és una de les més seguides per bona part de la societat. Moltes vegades, és impossible fer una predicció a més de 3 dies vista, i més ara a la primavera, quan l'atmosfera es troba en una situació molt canviant.

  Hui en dia, fer una predicció per a Dijous Sant podria comparar-se com dir un número entre l'1 i el 6, tirar un dau i encertar-lo. En períodes en què l'atmosfera es troba més estable, amb domini de l'anticicló, podria fer-se una predicció (més o menys encertada), però com veureu a continuació, enguany, és ben difícil.

  Perquè vegeu gràficament el que expliquem, adjuntem dues captures del model conegut com a predicció per espagueti. En aquest, cada una de les ratlles correspon a una predicció de la temperatura a 5.500 metres, en intervals de 5 °C. Cada un dels conjunts mostra una predicció diferent, però molt paregudes entre si. El que es pot extraure, és que la predicció per a demà és clara, ja que cada una de les eixides del model coincideixen.  Per contra, si el que fem és veure el mapa per a Dijous Sant, el que veiem és una clara dissonància. Cada un dels conjunts preveu una situació molt diferent i, per tant, la predicció per al dia esmentat presenta una incertesa elevada.  Deixem l'enllaç a l'article on expliquem amb més extensió com fem les prediccions meteorològiques. Els aconsellem seguir l'actualitat als espais de l'oratge i les xarxes socials de la casa. Com més pròxims a Setmana Santa, la predicció serà més fiable.