• Quina olor fa la pluja?

  L'oratge | 13/04/2019 00:42
  Oratge À Punt

  Heu sentit una olor especial abans de ploure? 

  És habitual, si fa temps que no ha plogut, que els primers ruixats vinguen acompanyats amb una olor característica? Moltes persones comenten que fa olor a pluja. Per què passa això? Quin és el nom d'aquesta olor?

  El nom que rep aquesta olor, que es produeix quan plou en sòls secs, sobretot quan fa molt de temps que no ha plogut, és petricor.

  El terme, el van crear dos geòlegs australians el 1964, i va aparéixer per primera vegada en un article de la revista Nature de 1965. El mot deriva de les parules petros, què vol dir 'pedra', i de ikhor, que fa referència al líquid que tenien a les venes els déus de la mitologia grega.   Segons els autors, l'olor s'origina perquè la pluja fa que s'alliberen a l'atmosfera substàncies que estan presents a la superfície on plou. Les dos principals substàncies són: un oli generat per les plantes en períodes llargs sense pluja, i la geosmina, que és resultat de l'activitat de certs bacteris. 

  L'any 2015, amb càmeres d'alta velocitat, científics de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) van captar com partícules d'aquestes substàncies i d'altres s'introduïen en l'atmosfera per l'impacte de les gotes de pluja a la superfície. Paga la pena veure el vídeo. 

  Gràcies a aquesta observació, es va descobrir que el colpeig de la pluja en una superfície crea xicotetes bombolles dins de la gota, que, a mesura que es fan més grans, arriben a eixir de la superfície de la gota a l'atmosfera. És d'aquesta manera, en aquestes bombolles, on escapen a l'atmosfera les partícules que hem comentat més amunt.

  Després, el vent s'encarrega de transportar-les junt amb els seus aromes.  Si la superfície és més porosa, augmenta el nombre de bombolles i partícules alliberades a l'atmosfera. Si la pluja és masa forta, no arriben a desplaçar-se prou. Per tant, que les olors siguen més o menys intenses, depén de si fa temps que ha plogut i de la qualitat de la superfície i de la precipitació.

  La pròxima vegada que ploga, estigueu atents a les olors i penseu en què està passant a nivell microscòpic a les gotes de pluja.