• Què està passant a les Illes Canàries? Per què hi ha punts on fa 2 dies que no es baixa dels 30 °C?

  L'oratge Meteosaps | 08/07/2020 09:36
  À Punt Oratge

  Tejeda és un poble que es troba en l'abrupta illa de Gran Canària. El seu terme va des dels 117 fins als 1.900 metres d'altura, això sí, la població està a 1.060 metres, i durant els 7 dies que portem de juliol tan sols han tingut temperatures superiors als 25 °C. La pitjor part l'estan vivint ara mateix. Ahir la temperatura mínima de la població va ser 29,8 °C, i hui ha sigut de 32,1 °C, amb uns valors màxims que s'acosten als 40 °C, amb vent de moderat a fort i una humitat del 20 %.

  Per contra, a Las Palmas de Gran Canaria, situada al nivell del mar, les temperatures han oscil·lat entre els 20 i els 32 °C aquests últims 7 dies, amb una humitat superior al 80 % i poc vent.

  Per què s'està donant aquesta diferència tan gran? Per què les altes temperatures i l'ambient molt més sec i càlid a partir dels 500 metres?

  La responsable de tot és la massa d'aire càlid i sec, que prové del Sàhara, i que se situa sobre els 500 metres. Davall d'aquest estrat atmosfèric hi ha una clara inversió tèrmica, les temperatures són molt més baixes i agradables. Amb aquesta imatge de satèl·lit podem apreciar clarament la situació de les Illes.  Durant els pròxims dies aquesta massa d'aire càlid i sec, i acompanyada de pols en suspensió, ens afectarà a nosaltres i deixarà una situació més seca i amb unes temperatures en altura un poc superiors a les que tenim ara. Això sí, en superfície tan sols notarem com el cel anirà guanyant un color rogenc a causa de l'arena sahariana.