Aerte lamenta el retard a l’hora de tancar les residències a l’inici de la pandèmia

La patronal de les residències acusa Oltra de no reunir-se amb el sector i la Conselleria xifra en més de 80 els contactes.

Foto de portada: José María Toro Fernández, durant la intervenció en la comissió de reconstrucció de les Corts

El president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte), José María Toro Fernández, ha explicat a les Corts, davant la comissió per a la reconstrucció, la situació que s'ha viscut als centres i ha llançat algunes propostes per al futur. Així, ha lamentat que hi va haver "falta d’informació, sobretot al principi" de la pandèmia.

En la seua intervenció, el responsable d'Aerte ha carregat fonamentalment contra la Conselleria de Polítiques Inclusives, i ha criticat la poca coordinació que hi ha hagut amb el departament que encapçala la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra. "Som l'única comunitat autònoma en què no s'ha assegut la consellera del ram amb el sector en els pitjors dos mesos", ha lamentat.

El govern valencià s'ha afanyat a desmentir aquesta acusació. Fonts de la conselleria afirmen que han mantingut durant la crisi sanitària 89 contactes amb Aerte, i almenys quatre d'aquests han sigut reunions presencials i 20 més per telèfon.

Toro ha detallat que el 26 de febrer Aerte va enviar el primer correu a les conselleries de Sanitat i d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a conéixer els protocols que havien de seguir, però fins al 18 de març, 21 dies després, no es van tancar els centres. “Caldria fer una reflexió sobre què hauria passat si s'hagueren tancat abans”, ha defés. A més, ha afegit que s’haurien d’haver avançat a les ordes de l'administració i tancar les residències abans.

El president d'Aerte també ha fet un repàs a la situació i ha assegurat que no han arribat a tindre casos en el 50% dels centres de la Comunitat Valenciana, i que mai hi va haver més de 100 centres amb casos. Actualment, hi ha casos en huit centres i quatre estan en vigilància activa.

Així mateix, Toro ha subratllat que ha faltat material (ara mateix, guants), tot i que ha admés que Sanitat els ha facilitat tot el que ha pogut. També ha dit que hi continuen havent moltes mancances en alguns serveis i que la falta de proves ha sigut una constant. Segons ha dit, els països amb els millors resultats han sigut els que han fet més tests. Tot i això, ha reconegut que la interlocució amb Sanitat ha sigut constant.

Durant la seua intervenció, Toro ha traslladat les propostes de la patronal per a millorar la situació de les residències. La primera que ha esmentat és la garantia del subministre de material. També considera important fer proves cada 15 dies, crear una comissió de coordinació sociosanitària, reformar els protocols i unificar el procediment d’informació.

Podem i Compromís demanen més autocrítica

Pilar Lima, la síndica de Podem, li ha recriminat que li falta autocrítica: “No es pot tirar la culpa als altres”. “El model residencial actual és un fracàs, ací i en tot el país”, ha dit. També el diputat de Compromís, Carles Esteve, ha lamentat la falta d’autocrítica i ha criticat que Toro haja oblidat algunes coses que s’han fet bé. Així, ha coincidit a dir que cal potenciar aquest sector que crea treball i que cal coordinar-se entre els centres i l’administració. El PSPV també ha remarcat que durant la crisi hi ha hagut encerts i ha preguntat a Toro en què han fallat les residències.

Per la seua banda, Fernando Llopis, de Ciutadans, ha recordat que el seu partit ha demanat una comissió d’investigació per a evitar errors. A més, ha preguntat si s'han sentit sols durant la pandèmia, o què cal fer per a millorar la vida dels residents. I en nom del PP, Elena Bastida, ha lamentat la falta de mitjans, de coordinació i la soledat de les residències en aquesta crisi. La diputada creu que no hi ha voluntat política per a canviar la situació.

El model de residències no és la causa de la mortalitat

En resposta a les preguntes, Toro ha remarcat que el model de residències no és la causa de la mortalitat als centres. "Hem viscut una crisi sanitària i l'ha de resoldre el sistema de salut", ha aclarit. El responsable de la patronal també ha defés que a la Comunitat Valenciana han mort un 2,06% dels residents totals, mentre que a Suècia un 2,8%, a França un 2,4%, a Bèlgica un 3,7% i al Regne Unit un 6%. I ha deixat clar que els països que han tingut menys afectació, Àustria o Alemanya, són els que han fet més tests. Durant la intervenció, també ha lamentat que durant el pitjor moment de la pandèmia no s'han reunit amb Mónica Oltra.

Pacte per la sanitat i els serveis socials

Abans de José María Toro, ha intervingut el president de l'Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut, Eduardo Zafra, que ha reclamat davant la comissió un pacte per la sanitat i els serveis socials perquè, al seu parer, són "imprescindibles" per al futur i suposen innovació i llocs de treball.

També et pot interessar

stats